Skadestånd beviljat i dammbindningsolycka

2013-10-28

En morgon i mars 2012 körde en motorcyklist omkull på en gata i centrala Göteborg. Orsaken var dammbindningsmedel som gjorde gatan hal. Efter 18 månaders kamp beviljades MC-föraren skadestånd av Göteborgs kommun.
Det kan löna sig att ha tålamod och inte ge upp.

När Carl-Johan Öving var på väg till jobbet 21 mars 2012 körde han omkull i centrala Göteborg i samband med en inbromsning inför en korsning. Gatan hade behandlats elva nätter den gångna månaden med dammbindningsmedel. Enligt en studie av VTI kan detta ge bristande friktion i upp till 20 dagar. Det fanns inga varningsskyltar om halka. Han körde omkull. Som tur var blev det inga personskador men skyddsutrustning, motorcykeln (Yamaha FJR 1300)och en ny dator som fanns i ryggsäcken fick betydande skador. Motorcykeln var bara halvförsäkrad vilket gjorde att Carl-Johan begärde 55 000 kronor i skadestånd.

SMC hjälpte till att läsa igenom vilka regler som gäller för underhåll av gator i Göteborgs stad och författa en begäran om skadestånd. Efter cirka sex månader fick Carl-Johan ett avslag från Göteborgs stad med hänvisning till att friktionen är tillfredsställande redan sju timmar efter behandling. Man kände inte till några friktionsproblem i staden under mars. Samtidigt annonserade dock kommunen via media och varnade att dammbindningsarbetet kunde försämra friktionen! 

SMC hjälpte Carl-Johan att begära omprövning.  På SMC:s forum hittade vi ett vittne som intygade att det var halt på platsen. Carl-Johan skickade in bilder från platsen med fotavtryck i asfalten. En friktionsexpert på VTI konsulterades i frågan. Väderuppgifter från SMHI inhämtades och bifogades. Efter ett antal påstötningar beslutade Göteborgs stad 7 oktober 2013 att ersättning ska utges med 20 000 kronor till Carl-Johan vilket han accepterade för att få ett avslut på skadeståndsärendet.

SMC hoppas att kommuner väljer dammbindningsmedel som inte medför halka och uppmanar alla som kör omkull på grund av brister i vägmiljön att ansöka om skadestånd. Det är tålamodskrävande och tar lång tid men kan löna sig.

VTI: Effekter av dammbindning av belagda vägar.


Vittnet står på den hala vägbanan där MC-olyckan skedde.


Här syns fotavtrycken tydligt i resterna av dammbindningsmedlet.