Motorcykeldag i riksdagen

2013-05-22

Nästan en hel dag ägnades åt motorcyklar 21 maj i Sveriges Riksdag. SMC var självklart en av huvudaktörerna! Tillsammans med McRF hölls ett seminarium för Trafikutskottet som hanterar många frågor som rör svenska knuttar. Under eftermiddagen höll SMC en workshop för riksdagens nybildade MC-sällskap. På kvällen fick alla ledamöter i Trafikutskottet själva testa att köra två- och trehjuliga motorcyklar och mopeder. Ville man åka veteranbil fanns ett stort antal på plats genom MHRF.
Det blev en höjdardag för alla inblandade trots att vädret inte var det bästa.

SMC:s dag i riksdagen började med ett seminarium om aktuella MC-frågor. På tapeten var körkort, vägmiljö och vårdslöshet i trafik. SMC bad riksdagsledamöterna bidra för att lösa vissa frågor som handledare vid privat övningskörning, ett könsneutralt körprov och sänka kostnader för körkort genom lägre provavgifter och slopad moms på körkortsutbildning. Ledamöterna var intresserade och ställde frågor.

Under eftermiddagen hölls det första mötet med Riksdagens nybildade MC-sällskap. Rummet var nästan fullsatt och många är mycket intresserade av motorcyklar i riksdagshuset! MC-sällskapet leds av två ledamöter; Sten Bergheden (m) och Leif Pettersson (s) tillsammans med Anne Mattila Wass som jobbar på utskottets kansli. SMC kommer att vara med och arrangera olika events med MC-sällskapet, t ex utflykter och möten om aktuella MC-politiska frågor.

"Detta är en unik möjlighet för SMC att föra fram våra frågor" säger Maria Nordqvist och Jesper Christensen som deltog under dagen. Genom statistik, fakta och våra kunskaper om MC-frågor kan vi peka på rena felaktigheter och be om hjälp att lösa dessa.


När riksdagen stängde för dagen väntade en veteranbuss från MHRF som körde ledamöterna till Arlanda Test Track. Med på bussen följde representanter för McRF, SMC, MHRF och banägarna.

" Detta är den roligaste kvällen under hela mandatperioden" förklarade Anders Ygeman (s), ordförande i Trafikutskottet. Han har inte MC-körkort men oavsett erfarenhet fick alla testa att köra motorcykel på Arlanda Test Track. Dalens Trafikskola fanns på plats och gav grundläggande körträning. Innan kvällen var över hade alla deltagare testat att köra en tvåhjuling.


Så här ser riksdagsledamöterna ut i MC-kläder.

SMC Stockholms instruktörer tog hand om varsin riksdagsledamot som fick kläder och coachning för en maximal körupplevelse under kvällen. Ett stort antal MC-tillverkare fanns på plats med olika modeller som man fick testa. MCK Dalton grillade hamburgare och fixade fika till alla hungriga deltagare.

Även om regnet började strila så snart körningen började blev det en höjdarkväll. Hojarna kördes runt banan varv på varv när ledamöterna testade olika MC-modeller för att hitta sin favorit.

SMC riktar härmed ett stort tack till alla som gjorde kvällen möjlig: Dalens Trafikskola, McRF, SMC Stockholm, MCK Dalton, MHRF, Arlanda Test Track, Training Partner samt självklart Trafikutskottets ledamöter och tjänstemän samt Näringsdepartementets tjänstemän som fanns på plats.

SMC:s presentation för Trafikutskottet.
SMC:s presentation för MC-sällskapet.


Lars Meijern Larsson har fått MC-kläder
med hjälp av Anders Ljungqvist.


Dalens Trafikskola lämnade värdefulla tips om MC-körningens grunder.


Krister Örnfjäder tackar sin coach Monica Borell för en trevlig kväll.


Lars Johansson provar körgården med coach och trafiklärare.


Samling efter MC-sällskapets första möte. jesper Christensen, Anne Mattilla Wass, Sten Bergheden, Leif Pettersson och Per Johansson.


 Utskottsordförande Anders Ygeman ser väldigt nöjd och glad ut!


David Eriksson, politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet fick lära sig grunderna och körde sedan hela kvällen på banan!