FIM satsar på MC-turism

2013-10-24

"Upptäck Europa - Ekonomiska och sociala fördelar med motorcykelturism", det var temat för en middagsdebatt i Europaparlamentet där inbjudna gäster uppmanades att komma med önskemål och idéer till EU-kommissionen.

Nyligen bjöd FIM på en middagsdebatt i Europaparlamentet. Värdar för middagen var parlamentsledamöterna Wim van de Camp från Holland och Jim Higgins från Irland. SMC:s Jesper Christensen var en av deltagarna.

Till mötet bjöds representanter från från motorcykel- och turistnäringen i EU. Under middagen fick deltagarna en presentation om de ekonomiska och sociala fördelarna med motorcykelturismen i Europa. Båda parlamentsledamöterna påtalade att motorcyklister måste göra sin röst hörd hos alla europeiska institutioner. De inbjudna gästerna uppmanades att lämna in sina idéer och projekt inom motorcykelturism till Europeiska kommissionen som prioriterar arbete med bredare turistutbud.

Middagen följdes av en livlig diskussion kring behovet av politiskt stöd och utveckling av infrastruktur för att främja motorcykelturism. FIM anser att motorcykelturism har en viktig roll för att stödja lokala företag i Europa genom att erbjuda ett alternativ till massturismen.  Särskilt viktigt är det för de mest avlägsna områdena i Europa. Som ett led i detta har FIM definierat touring som en viktig del i arbetet med strategin ”Vision 2020”.

Idag driver FIM och dess anslutna förbund flera projekt inom motorcykelturism med fokus på touring och dess ekonomiska fördelar för turistnäringen. Bland annat har man identifierat ett antal bikervänliga hotell. Dessa kan motorcyklister boka direkt via FIM Europas webbplats. Man har även, tillsammans med ADAC, Tysklands och Europas största bilklubb, tagit fram en serie touringkartor speciellt konstruerade för motorcyklister.

 

Fakta om FIM:
FIM, " Fédération Internationale de Motocyclisme "  är det styrande organet för tävlingsverksamhet på motorcykel. FIM representerar 108 nationella motorcykelförbund. FIM är även engagerad i turism, fritid, mobilitet, transport, trafiksäkerhet, miljöfrågor och mycket annat. På en politisk nivå är FIM språkrör för en rad motorcykelorganisationer. Tillsammans med sina samarbetspartners, ACEM, FEMA och FIA deltar FIM till debatten om alla motorcykelrelaterade ämnen. Jesper Christensen från SMC är Director för Public Affairs i FIM.

.