Anmäl vägproblem!

2013-06-04

Många kontaktar SMC på grund av olika problem på vägarna. Framför allt handlar det om grus på asfaltvägar och att det saknas varningsskyltar. Gruset ligger kvar mycket längre än vad som är tillåtet enligt entreprenörernas kontrakt med Trafikverket.
SMC uppmanar alla motorcyklister att alltid anmäla dessa problem till Trafikverket om det är en statlig väg eller kommunen om det är deras vägar.

I var tionde polisrapporterad MC-olycka anges bristande friktion som en bidragande faktor till olyckan. Absolut vanligaste orsaken är grus. Grus får finnas på belagd väg under begränsad tid om det handlar om snabellagning. Under den tiden ska trafikanterna varnas genom skyltning. Skyltningen ska upprepas om det finns utfarter längs vägen. Skyltningen ska tas ner först när gruset sopats bort. Maximal tid är 48 timmar.

Här är det stora skillnader mellan ansvarig entreprenör. SMC uppmanar därför alla motorcyklister att alltid rapportera brister i vägbanan till Trafikverket. Det kan man göra via e-post eller telefon, kontaktuppgifter se längre ner på sidan.

Alla som kör mycket på vägarna kan också bli vägrapportörer åt Trafikverket. Då får man en direkt linje in till Trafikverket, bland annat genom en app som är mycket enkel att hantera eller ett särskilt telefonnummer. Motorcyklister ser andra problem än yrkestrafiken. Grus är inte något större problem för dem som har fyra hjul vilket det är för oss som bara har två. Om många MC-förare blir vägrapportörer kan vi kanske få fokus på det som medför allvarliga risker för oss.

SMC uppmanar alla att alltid anmäla brister i vägmiljön. Ansök gärna om att bli vägrapportör!

Anmäl brister till Trafikverket via e-post.
Läs mer om Vägrapportör.
Trafikverkets telefonnummer för vägbrister: 0771-921 921


Oskyltade lagningar kan leda till omkullkörningar. Så blev det för en holländare på genomresa i Skåne.