SMC träffar ministern

2012-03-20


Måndag 19 mars var inte en helt vanlig dag på jobbet. Då träffade SMC för första gången infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Det blev ett timslångt möte där en lång rad olika MC-frågor diskuterades. De högaktuella frågorna fick mest utrymme; räcken, körkort, provavgifter och SMC:s trafiksäkerhetsarbete för MC-förare.  Jesper Christensen och Maria Nordqvist, SMC, var mycket nöjda med timmen med ministern.

SMC har under många år haft ett gott samarbete med Näringsdepartementet. När olika frågor dyker upp kontaktar SMC olika tjänstemän. Vi har självklart frågat om infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd vill träffa SMC angående motorcykelfrågor i Sverige.

Just nu ligger frågan om provavgifter för körkort för beredning hos Näringsdepartementet. SMC har föreslagit en halvering av avgiften för A-proven och verkligen försökt jaga fram ett svar, bland annat från mininstern. SMC har uppvaktat andra organisationer och bett dem stödja SMC:s synpunkter.
SMC fick inget svar men hoppas på ett positivt besked inom kort.

SMC diskuterade körkortsutbildningen för MC rent generellt och det körkortsdirektiv som ligger till grund för de kommande körkortsreglerna. SMC framförde att vi helst ser ett nytt direktiv så snart som möjligt. De sjunkande antalet körkortstagare på MC lyftes liksom att andelen körkortslösa bland dödade motorcyklister ökar. SMC föreslog en totalöversyn av körkortssystemet för MC där motorcykelns unika egenskaper ligger till grund för körkortsutbildningen.

En annan het fråga som lyftes under mötet var räcken. Ministern har under året fått flera interpellationer rörande motorcyklister och räcken, Hon besökte Spanien nyligen och tittade på underglidningsskydd. Möjligheten att använda detta i Sverige diskuterades.

SMC framförde våra åsikter om mitträcken, det vill säga att deras utformning kan bli bättre för att minska skaderisken för motorcyklister. SMC diskuterade också sidoområden. Ett säkert sidoområde är inte  synonymt med sidoräcken. Finns det ingen anledning att sätta upp ett sidoräcke bör man låta bli. Ett förlåtande sidoområde är alltid att föredra för en motorcyklist som kör av vägen.

Vi lyfte även frågan om det kommande typgodkännanderegelverket som just nu diskuteras i EU. SMC framförde bland annat att det är viktigt att vi får behålla det generösa regelverk vi har i Sverige rörande amatör- och ombyggda motorcyklar.

SMC fick en mycket positiv bild av Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och hoppas hon fick detsamma om Sveriges MotorCyklister. Ministern ställde så mycket frågor att mötestiden inte räckte till.


Catharina Elmsäter-Svärd