SMC överklagar beslut om Monztabanan

2012-05-10

I början av 2012 beslutade Miljönämnden i Älvdalens kommun att bevilja SMC fyra kursdagar under två helger på Monztabanan. Beslutet grundades på ljudmätningar från en kursdag 2011 samt på SMC:s åtgärder för att minimera buller.
Kommunens beslut överklagades och Länsstyrelsen godkände endast en kurshelg då SMC också ska göra nya mätningar där ljudet från Riksvägen filtreras bort. Detta är omöjligt och orimligt ställda krav varför SMC överklagat Länsstyrelsens beslut.

Monztabanan är en motorbana som ligger en halvmil norr om Älvdalen i Dalarna. Banan ligger vid Österdalälven och riksväg 70. Banan är utmärkt för att bedriva SMC:s kursverksamhet varför SMC beslutade att ansöka om kursverksamhet två helger under 2012. Hösten 2011 genomfördes en kursdag då ljudmätningar genomfördes av Älvdalens kommun vid husknut hos kringboende. Mätningarna visade att buller från banan inte överskred Naturvårdsverkets riktlinjer. De ljudtoppar som uppmättes kom från fordon som körde på Riksvägen. Dessa mätningar i kombination med SMC:s åtgärder gjorde att kommunen beviljade fyra kursdagar under 2012.

Länsstyrelsen fattade nyligen ett nytt beslut sedan kringboende och fritidshusägare överklagat kommunens beslut att bevilja två kurshelger för SMC. Länsst yrelsen säger att SMC endast får ha kurs 19-20 maj 2012 och att SMC ska hyra in en extern akustikfirma som kan filtrera bort ljudet från riksvägen vid banan och i omgivande bostadsområden.

SMC har överklagat beslutet. Det finns ingen firma som kan göra en sådan mätning. Skulle vi, mot förmodan, få polisen att stänga av riksväg 70 för att genomföra mätning flyttas förbipasserande trafik till en annan väg som också genererar buller. Det är förenat med orimliga kostnader för att få genomföra två + två kursdagar under ett år. Oavsett vad en sådan mätning skulle visa kommer alla kommande beslut att överklagas.

SMC har i vårt överklagande hänvisat till att beslutet strider mot Miljöbalkens rimlighetsavgränsning. Älvdalens kommun har också överklagat Länsstyrelsens beslut och anser att de mätningar som genomfördes 2011 är tillräckliga tillsammans med SMC:s åtgärder och egenkontroll.

Läs SMC:s yttrande i ärendet.
Läs SMC:s överklagande i ärendet.