Riksdagsbeslut om EU:s besiktningspaket

2012-10-18

Riksdagen skickar ett skriftligt yttrande till EU:s institutioner och säger nej till besiktning av mopeder, veteranfordon och årlig besiktning av motorcyklar äldre än sju år. Det beslutades 17 oktober helt enligt Trafikutskottets förslag.
Ett bra beslut anser SMC som ligger i linje med vad vi framfört i remissvar till regeringen!

I yttrandet till EU-parlamentets ordförande, ordförande för MInisterrådet och EU-kommissionens orförande säger riksdagen klart ifrån förslaget som säger att mopeder måste kontrollbesiktas. Det finns många skäl, bland annat långa resor, att mopeder klass II är oregistrerade vilket medför en betydande administration. Riksdagen anser att EU-kommissionens besiktningspaket inte är förenligt med subsidiaritetsprincipen.

Riksdagen konstaterar också att besiktningsintervallen glesades ut för motorcyklar 2004. Det har inte lett till fler olyckor, tvärtom har olyckorna minskat vilket visar att andra faktorer än en årlig MC-besiktning efter sju år är viktigare för säkerheten.

Riksdagen anser att EU-kommissionens besiktningspaket inte är förenligt med subsidiaritetsprincipen. Orsaken är att det är alltför långt gående avseende besiktning av mopeder, veteranfordon samt årlig besiktning av motorcyklar.

SMC tackar för beslutet. Det är bra att Sverige kan sätts ner foten för förslag från EU som betyder stora konsekvenser för svenska fordonsägare.

Riksdagens yttrande till EU:s institutioner hittar du här.


Sveriges riksdag