Nya körkortsföreskrifter från 2013

2012-06-12

Nu har Transportstyrelsen publicerat de nya föreskrifterna för körkort som börjar gälla i januari 2013. SMC noterar att inga av våra synpunkter har beaktats.

Det handlar om två föreskrifter som gäller alla som tar körkort från och med 19 januari 2013. Den ena är gemensamma bestämmelser för samtliga körkortstagare. SMC föreslog här att man ska kunna göra kunskapsprov efter körprov eftersom det handlar om en begränsad tid då förarprovsverksamhet för MC bedrivs.

Kravet på att man måste ha genomfört riskutbildning steg 1 och 2 finns i Körkortslagen. SMC har föreslagit att den ska förändras så att man kan göra teoriprovet innan riskutbildningen.

Föreskriften är mycket tydlig med att det är samma prov som ska genomföras en-tre gånger för motorcyklister. Manöverprovet ska inleda körprovet. Misslyckas man i manöverprovet har man en chans till att utföra provet. Förarprövaren kan avbryta körningen om den sökande utgör en fara för sig själv eller andra trafikanter. Enstaka brister som i en helhetsbedömning är av liten betydelse för trafiksäkerheten ska inte leda till ett underkännande.

Sammataget konstaterar SMC att inga av våra synpunkter som framförts i remissvar har beaktats. SMC väntar fortfarande på besked från Näringsdepartementet angående avgifter för förarprov för MC. Där har vi framfört att avgiften för körprov ska sänkas så att den motsvarar avgiften för B.

Transportstyrelsens föreskrift  om förarprov, gemensamma bestämmelser.
Transportstyrelsens föreskrift om förarprov för A1, A2 och A.