Nu börjar mätningar av MC-hastighet!

2012-05-21

Denna vecka startar Trafikverket sina hastighetsmätningar. För första gången kommer motorcyklar att ingå som en av trafikantgrupperna. Mätningarna sker genom slang och pågår till 28 september.

Trafikverket har under en rad år mätt hastighet för personbil och tung trafik. Nu inkluderas också motorcyklar vilket SMC tycker är bra. Varje trafikantgrupp ska kunna särredovisas. Man mäter medelhastighet, andel över hastighetsgräns och andel över hastighetsgränser mer än 5km/h. På vissa platser kompletteras slangarna med videokameror för att säkerställa mätresultatet.

De tidigare hastighetsmätningar som gjordes av MC skedde på 24 platser där motorcyklar och bilars hastighet mättes. Samtliga vägar ingick i det utpekade MC-vägnätet. Både motorcyklister och bilister körde för fort i dessa mätningar. Andelen var högre bland motorcyklister. Topphastigheterna gjordes oftast av bilarna. Dessa mätningar gjordes enbart på 50- och 70-vägar, nu kommer mätningarna att ske på alla typer av vägar.

Slutrapport kommer i mitten av december, något SMC ser fram emot. Trafikverket kommer också att mäta flödet av MC, det vill säga på vilka vägar MC-trafiken sker.

Tidigare hastighetsmätningar hittar du på denna sida.

Mätningarna görs på alla slags vägar med alla hastighetsgränser.