(April, april) Inte längre fritt att välja MC-modell

2012-04-01

Gårdagens aprilskämt lurade åtminstone några. 
Följande nyhet är alltså inte sann:
Från januari 2013 måste alla köpare av nya motorcyklar genomföra ett lämplighets- och kunskapstest. Om köparen har ett högre riskbeteende och högre kunskaper än genomsnittstrafikanten måste motorcykeln förses med en strypning, alternativt åläggs föraren att byta till en annan typ av MC-modell. Detta är ett steg att nå målet i nollvisionens etappmål 2020. Om försöket faller väl ut kommer samtliga MC-förare att få genomföra test vart tredje år från och med 2015.

Enligt undersökningar står förare av så kallade supersporthojar för en majoritet av dem som kör för fort. Trafikverkets forskare menar att det är den framåtlutade körstilen och aggressiva framtoningen på motorcykelns design som lockar förare med högre riskbenägenhet att köpa motorcyklar i den kategorin. Inledningsvis föreslogs endast denna kategori köpare omfattas av kravet på lämplighets- och kunskapstest, menTrafikverket har nu fattat beslut att testet ska göras av alla som köper motorcykel. De förare med stora körkunskaper och/eller högt riskbeteende som vägrar att låta montera strypning på sitt fordon åläggs att byta MC-modell till en de inte är vana att köra.

En förare av supersportmotorcykel kan åläggas att byta till en custom, modell mindre. Customförare kan å andra sidan få förbud att köra annat än supersport eller tunga sporttouringmaskiner. Förare av stora äventyrshojar kommer att få välja mellan trike eller skoter med begränsad hjulstorlek. Detta skall enligt forskare göra föraren både obekväm och osäker på sitt fordon och därmed köra på ett mindre aggressivt sätt.

-  Forskning har visat att man är säkrare trafikant när man inte vet hur sitt fordon reagerar vid höga hastigheter, starka inbromsningar och paniksituationer. När man är sämre förare kör man bättre. Det här med att man ska testa hur sin ABS känns, eller träna på undanmanövrar är inte bra, säger Pekka Finkkeri och tillägger att diskussioner pågår om man ska slopa körkortskravet helt för att uppnå maximal okunskap och osäkerhet med låga hastigheter som resultat.