HD nekade prövningstillstånd

2012-04-13

Många motorcyklister får p-böter eller kontrollavgift i samband med parkering vilket beror på oklara regler. SMC begärde hösten 2011 prövningstillstånd i Högsta Domstolen, HD, angående ett P-ärende i Malmö. SMC anser att rättsläget är oklart och det finns rättsfall som pekar i olika riktning. HD beslutade 9 mars att inte bevilja prövningstillstånd.

Ärendet gäller Torgny Nilssons motorcykel som fick parkeringsanmärkning trots att han betalt avgiften.  Lappen hade nämligen försvunnit från motorcykeln.  Torgny fick bifall av Malmö Tingsrätt men Malmö kommuns parkeringsbolag överklagade beslutet till Hovrätten i Skåne och Blekinge. Hovrätten ansåg att Torgny kunnat ta med sig P-lappen och visat upp den senare. Han hade också kunnat använda en P-låda. Hovrätten gick på Parkeringsbolagets linje och krävde att Torgny skulle betala P-avgiften och rättegångskostnaderna.  I detta läge beviljade SMC:s styrelse bidrag ur Rättsfonden för att ansöka om prövningstillstånd i HD.

Tyvärr beviljades inte något prövningstillstånd av HD i frågan om förfarande med parkeringskvitto på motorcykel och moped klass I. Det betyder att frågan om hur och var kvitto för betald parkering ska förvaras på motorcykeln fortfarande är oklar. Hovrätten säger i och för sig att det är OK att ta med sig kvittot och visa upp i efterhand. Man kanske kan, med stöd av hovrättens dom, visa upp biljetten i efterhand. Men, på Malmö Kommuns Parkeringsbolags hemsida står det idag klart och tydligt att P-kvitton ska sitta väl synligt på motorcykeln. Det finns inte ett ord om att det går att ta med sig biljetten vilket bolaget hävdade i Tingsrätten och Hovrätten.  SMC beklagar att HD inte beviljade prövningstillstånd i frågan.

Under april har infrastrukturministern flera gånger uttalat i media att det behövs en opartisk parkeringsnämnd som kan hantera ärenden. Nämnden skulle kunna börja hantera P-ärenden redan vid årsskiftet. SMC har efterlyst information från departementet som hänvisar till SvePark, Svenska Parkeringsföreningen.  Svepark ska utreda frågan vidare för hur man kan lösa tvister kring kontrollavgifter.
Länk till intervju i TV 4.
Länk till Svepark om parkeringsnämnd.

Det allra bästa sättet att lösa parkeringsfrågan tills vidare är att begära avgiftsfria parkeringar för MC och moped klass I där det behövs. Här kan alla motorcyklister påtala behovet för sin kommun, arbetsgivare och liknande.

På denna sida hittar du mer information om MC-parkering och domarna från Malmö Tingsrätt, Hovrätten i Skåne och Blekinge samt tidigare dom från Svea Hovrätt.


En avgiftsfri MC-parkering i Göteborg.