Folksam uttalar sig om vajerräcken

2012-07-16

Folksam konstaterar i en ny studie att vajerräcken inte medför högre skaderisk för motorcyklister att köra in i än andra stålräcken. Tyvärr berättar man inte att inga olyckor mot någon annan räckestyp har studerats, till exempel som räcken med underglidningsskydd, betongräcken eller släta plåträcken.

Folksams utredning är beställd av Trafikverket, som sätter upp 90 procent av alla vägräcken i Sverige. Utredningen påbörjades av Vectura och SMC fick se en delredovisning i juni 2011. Man har studerat både dödade och skadade motorcyklister.

Utredningen visar att vajerräcken inte sticker ut när det gäller hur farliga de är för mc-förare – alla stålräcken är lika farliga. I studien har alla polisrapporterade mc-olyckor mot ett vägräcke under perioden 2003-2010 granskats. Resultatet visar att risken för en mc-förare att dödas eller skadas svårt vid kollision med ett stålräcke är cirka 50 procent, oavsett om det är ett vajerrräcke eller räcke med W-balk. 

Folksam, Vectura och Trafikverket har inte hittat några olyckor mot betongräcken eller andra räckestyper i Sverige. Man har inte jämfört resultatet med utländska räckesstudier där olyckor skett mot andra räckestyper.

SMC är helt överens om att mitträcken minskar risken för kollisioner. Men samtidigt kan väghållaren minska skaderisken för oskyddade trafikanter som kör in i räcket vid val av räckestyp. Jan Wenäll, VTI, publicerade 2011 en rapport om ett antal MC-olyckor. Hans slutsats var att skaderisken kunde minska betydligt genom att välja släta räckestyper utan utstickande delar åt sidan eller uppåt, att placera räcket längre från vägbanan och att införa en högre räckeshöjd i Sverige motsvarande resten av Europa. Wenälls slutsats av att ha läst obduktionsprotokoll är att vajerräcken inte har en skärande effekt men däremot att kroppsdelar slits av. På ett slätt räcke finns inte denna risk. 

Till sist, alla räcken är ett problem för motorcyklister. Räcken är det vanligaste krockvåldet i singelolyckor med dödlig utgång bland MC-förare. Cirka 25 personer skadas allvarligt varje år i räckesolyckor. Därför är säkrare vägräcken en viktig fråga för alla som kör MC!

Folksams rapport kommer att publiceras på IRKB-konferensen i Dublin 11-14 september.

Folksams pressmeddelande.
Wenälls studie.
SMC:s räckessida.

 


Räcke med underglidningsskydd= optimalt för en motorcyklist som krockar sittande eller kommer glidande mot räcket.