Det lönar sig att påpeka brister!

2012-06-11

Efter att motorcyklister uppmärksammat Trafikverket om farliga vägmiljöer har samtliga brister åtgärdats. SMC tackar båda parter för snabbt agerande!

SMC uppmanar alltid motorcyklister att påpeka brister i vägmiljöer till Trafikverket eller annan ansvarig för aktuell väg. Vi har en direktlänk till vänster här på hemsidan där man kan rapportera brister i statliga vägar till Trafikverket. En som gjorde detta är Joakim ”Jocke” Eek, SMC-instruktör ledamot i SMC Jönköping.

Den 15 maj skickade Jocke ett mail till Trafikverket och påpekade brister som kan medföra fara för motorcyklister. De tre på- och avfarterna från och till nya Riksväg 40 mot Rogberga-Tenhult och Huskvarna-Tenhult har en snäv kurvradie. Samtidigt hade de försetts med en stödremsa av grus som drogs upp på vägbanan då tung trafik genade i kurvan. Jocke förklarade att:

”(…) dessa avfarter mycket farliga då hastigheten är 100km/h ute på R40 och i en väldigt snäv kurva skall motorcyklisten retardera till 50km/h med nedlägg och då ligger det grus i kurvan. Jag vill inte ens tänka på om man möter en lastbil när framhjulet släpper i högerkurvan. Avfarterna är på tok för snäva och har ni byggt så snålt utan retardationssträcka innan kurvan så får ni se till att det inte ligger grus i kurvorna för det är bara en tidsfråga innan det händer en olycka som det ser ut nu!”

Minst en till motorcyklist har påpekat detta problem för Trafikverket, via e-post med bifogad bild som visar att grus dragits upp på vägbanan.

Vidare påpekade Jocke i sitt brev att den populära MC-vägen mellan Rogberga och Barnarp hade stora mängder grus på asfalten efter vägarbete, utan att det fanns en varningsskylt om detta. Redan dagen efter Jockes påpekande sattes varningsskyltar upp!

De snäva avfarterna med stödremsor av grus tog lite längre tid att åtgärda, men nu är även det gjort! Stödremsorna har asfalterats och vita plaststolpar har monterats för att undvika att trafik genar i kurvan.

- Kul när tjat lönar sig, konstaterar Jocke!

SMC tackar både Jocke och Trafikverket för åtgärderna som kan rädda motorcyklister från onödiga olyckor