SMC skänker 175.000 till trafikskadad motorcyklist

2011-10-12

 SMC skänker 175.000 kronor ur skadefonden till en trafikskadad motorcyklist. Pengarna är ett bidrag till omfattande operationer, som krävs för att lindra outhärdliga smärtor, men som Landstinget vägrar bekosta.

Den 26 juli 2000 var Kristoffer ”Kritto” Olofsson med i en motorcykelolycka som gjorde honom förlamad från bröstet och neråt. Trots det har han har varit fullt arbetsaktiv och fortsatt sitt yrkesverksamma liv som trafiklärare. På fritiden har han som föreläsare och mentor hjälpt andra trafikskadade att hitta tillbaka till ett meningsfullt liv!

2009 drabbades Kritto av en nervskada som försatte honom i mycket smärtsamt tillstånd. Minsta beröring av huden innebär extrem smärta. För att få en drägligt smärtfri tillvaro krävs omfattande operationer. De kan man göra på andra sidan Atlanten på Craigs Hospital i Denver, USA.

Landstinget vill dock inte bekosta dessa operationer. Landstinget kan heller inte erbjuda annan vård som lindrar Krittos smärtor, förutom smärtstillande medicin. Vissa perioder har Kritto därför varit sövd på grund av att smärttillståndet varit outhärdligt.

Operationerna kostar omkring 2,5 miljoner kronor. Krittos kompisar har samlat in över 500.000 kronor och Kritto har med hjälp från vänner och familj lånat ihop pengar som räcker till resa, operation och eftervård i några dagar. Operationstider är bokade till den 20 och 27 oktober.

- Det är skamligt att sådant här sker i Sverige! Kritto har rätt till ett värdigt liv. Vi vill inte stå och se hur samhället behandlar en medmänniska på detta sätt, säger Tomas Bergström, ordförande i Sveriges MotorCyklister.

- När detta kom till vår kännedom samlades organisationens styrelse till ett möte och vi tog ett snabbt beslut. Ur vår Skadefond skänker vi 175.000 kronor. Vår tanke är att detta ska bidra till att Kritto får den vård han behöver, fortsätter Bergström.

SMC:s fond för skadade MC-förare, är en fond där den som var medlem i SMC när olyckan inträffade kan söka bidrag till sin rehabilitering. Fonden har byggts upp sedan 1993 genom att organisationen under många år avsatte en krona per medlem till fonden. Dessutom kommer tillskott till fonden från många olika håll, främst enskilda personer, distriktsorganisationer, SMC-klubbar och företag.

Via en Facebooksida har Krittos vänner samlat pengar till Krittos operation. Vill du också skänka ett bidrag, sätt då in valfri summa på: PG 1611965-3