Motorcyklist en oskyddad trafikant?

2011-03-10

I decenber trädde en vägsäkerhetslag i kraft som enbart gäller för TEN-T vägnätet. I anslutning till lagen gav Transportstyrelsens ut nya föreskrifter om vägsäkerhet. Enligt föreskrifterna är motorcyklister och mopedister att se som oskyddade trafikanter.Men, föreskriften gäller enbart för vissa vägar...

TEN-T är det transeuropeiska vägnätet. De svenska vägar som omfattas är Europavägarna, se här. Det är bra att motorcyklister och mopedister räknas som oskyddade trafikanter som kräver särskild hänsyn. Det som är mindre bra är att den aspekten endast gäller på de största vägarna som håller den högsta standarden. SMC anser att MC-perspektivet alltid bör beaktas, oavsett väg.

Idag har SMC skickat ett par skrivelser till Trafikverket med synpunkter på två förstudier av vägar i Dalarna. Det är första gången sedan Vägansvarslagen och Transportstyrelsens föreskrifter trädde ikraft. Det handlar dels om förbättringar på Vasaloppsvägen, dels om att göra sträckan Borlänge-Rättvik på RV70 mötesfri. SMC konstaterar att motorcyklister inte är omnämnda överhuvudtaget. Som oskyddade trafikanter räknas gående och cyklister.

SMC har påpekat detta i svaren till Trafikverket tillsammans med synpunkter som vi anser är viktiga att beakta ur MC-synpunkt.

SMC:synpunkter om Vasaloppsvägen.
SMC:s synpunkter om RV 70

Transportstyrelsens föreskrifter 
Vägsäkerhetslagen.