Mobil MC-parkering

2011-04-27

Behovet av MC-parkeringar ökar i takt med allt fler motorcyklister i trafiken. Kungsbacka kommun har beställt 16 nya mobila MC-parkeringar.

Både kommuner och fastighetsägare kontaktar SMC och efterlyser förslag på utformning av MC-parkeringar. SMC anser att tvåhjulingar minskar trängsel, ökar mobilitet och tillgänglighet. MC-parkeringar kan inrättas på platser där andra fordon inte kan stå, därför anser SMC att de bör vara gratis. På vår hemsida finns vårt förslag till utformning av MC-parkering. Vi har bett Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att skicka ut förslaget till samtliga kommuner, vilket man avböjt. Orsaken är att man inte delar SMC:s uppfattning om att MC-parkering ska vara gratis.

SMC uppmanar motorcyklister att skriva ut SMC:s förslag till utformning av MC-parkering och diskutera behov, placering och utformning med kommun och fastighetsägare. En parkeringsplats med tilläggsskylt MC betyder att tvåhjuliga motorcyklar och mopeder klass I får använda platsen. MC-parkeringar är inte avgiftsbelagda.

Parkeringsreglerna säger att alla fordon i en ruta ska betala avgift vilket varje år gör att många MC-ägare får P-böter eftersom man tränger ihop sig i en ruta och bara en betalar. SMC uppmanar därför alla motorcyklister att vid parkering i bilrutor endast parkera ett fordon per ruta. Var du ska lägga kvittot beror på vilken stad du parkerar i. Kontakta kommunen eller ansvarigt parkeringsbolag och fråga vad som gäller, eller skaffa en P-låda där du låser fast P-kvittot med hjälp av skivbromslåset.

Mer om MC-parkeringar kan du läsa här.

Mobil parkeringsplats för MC

Innovationsföretaget Börbrink & Friberg har tagit fram ett helt parkeringskoncept för motorcyklar. P-Qlip heter parkeringsplatsen, som är en mobil betongmodul kan placeras exempelvis där ytan inte är tillräcklig för en bilparkering. Detta bidrar till att effektivisera ytor för parkeringar. Kungsbacka kommun har beställt 16 sådana platser. På fredag den 6 maj är det pressvisning av en sådan parkeringsmodul, på Lindälvs Torg i Kungsbacka. SMC hoppas att fler kommuner gör som Kungsbacka!

- P-Qlip är en lösnings som etablerats genom ett konkret behov bland MC-åkare, säger Stefan Börbrink, ansvarig för Börbrink & Friberg produktutveckling.

- Vi har sedan haft en tät dialog med bland annat Kungsbacka Trafik & Park samt med SMC under hela utvecklingsprocessen, säger Stefan Friberg, ansvarig för affärsutveckling.