MC-stölderna minskar

2011-05-03

I ett pressmeddelande idag kan vi informera om positiv stöldstatistik beträffande MC-stölder. Antalet stölder minskade förra året med 22 procent, jämfört med året innan. Hela pressmeddelande publiceras här.

 

 

Pressmeddelande från SMC:

 

Färre motorcyklar stjäls

Från 2009 till 2010 har antalet stulna motorcyklar sjunkit med 22 procent. Sveriges MotorCyklister, SMC, är glada åt denna utveckling och hoppas att det är en positiv trend som håller i sig även i år. Inte minst då det kan bidra till färre olyckor eftersom många sådana sker just på stulna motorcyklar.

Förra året stals 1699 motorcyklar i Sverige. Det är 474 färre än året dessförinnan då 2173 motorcyklar stals. I Stockholm, Västra Götaland och Skåne skedde 69 procent av stölderna förra året, vilket till antalet är en minskning med 290 motorcyklar. I Södermanland, Kronoberg, Halland och Örebro län har stölderna i det närmaste halverats. Även Gotland ligger bra till. Där har siffrorna mer än halverats. Men å andra sidan stals där bara fem motorcyklar år 2009 och förra året endast två. Det mest utmärkande i positiv bemärkelse är Blekinge där stölderna minskat med över 60 procent.
- Detta är positiva nyheter på flera sätt och jag tror att de kan hänga ihop med att både SMC och försäkringsbolag arbetat långsiktigt med att få motorcyklister att låsa sina fordon bästa sätt för att undvika stöld. En viktig orsak till detta är att många olyckor sker på stulna motorcyklar, säger Stig Björk, försäkringsexpert på SMC.

- Jag tror att man till viss del kan koppla den positiva stöldstatistiken med det faktum att antalet MC-olyckor minskar trots att antalet motorcyklar i trafik ökar, säger Stig Björk.

De negativa avvikelserna är Norrbottens län där stölderna ökat med 32 procent och i Gävleborg där antalet stölder ökat med 14 procent.

Den genomsnittliga återfinnandeprocenten för hela landet är 46 procent. Här avviker Örebro län ordentligt. Endast 18 procent av de stulna motorcyklarna återfinns. I Uppsala län återfinns 25 procent. Där man återfinner flest stulna motorcyklar är Västernorrland med 63 procent, Västmanland 62 procent och Västerbotten 60 procent.

Många stölder sker i september, 13,4 procent och i oktober sker 8,5 procent av alla stölder. Augusti har den hösta siffran av stulna, nämligen 283 stycken, 16,7 procent. Nästan 40 procent av alla stjäls alltså under perioden augusti – oktober.

Detaljerad information för hela riket och varje län hittar du här.

Kontaktinformation
Stig Björk, försäkringsexpert SMC, 070-312 75 73 e-post: stig.bjork@svmc.se