Kör motorcykel som om du älskar livet!

2011-04-01

Nu är det vår och vi motorcyklister har en lång och härlig sommarsäsong att se fram emot. SMC vill dock påminna om att ta det lugnt ute på vägarna. Det finns många faror där ute, men det finns även sätt att undvika dem. 

Bild på motorcykist

Idag skickar vi ut ett pressmeddelande med en del tips och goda råd för att få en underbar och säker sommarsäsong på två hjul. Hela pressmeddelandet följer nedan:

 

Kör motorcykel som om du älskar livet!

Tussilago i dikesrenen och motorcyklister på vägarna – det är två säkra vårtecken. Låt dem dessutom vara en påminnelse om att vara extra uppmärksam och ta hänsyn dem som plockat fram motorcykeln för säsongen.

Antalet motorcyklar har fördubblats under det senaste decenniet. De tre senaste åren har antalet dödade motorcyklister sjunkit, från 60 omkomna 2007 till 36 omkomna 2010. Detta är en trend som Sveriges MotorCyklister, SMC, vill se en fortsättning på. Därför lämnar SMC de viktigaste råden för att överleva på vägarna, bland annat att sänka farten. Råden har till stor del samlats in av motorcyklisterna själva på olika forum.

- Använd heltäckande skyddskläder och godkänd hjälm. Komplettera med ryggskydd. Skyddskläder i skrikiga färger syns bättre än svarta. Vill du sticka ut, kör med varselväst. Ta inte för givet att du syns trots detta.

- Sköt om din motorcykel under vintern, byt däck, kolla bromsar och belysning. Kör alltid med minst halvljus!

- Kör aldrig påverkad av alkohol eller droger. Låna inte ut hojen till en full kompis. Det låter som en självklarhet, men tyvärr är en femtedel av de motorcyklister som dör i trafiken påverkade. Låna heller inte ut din motorcykel till någon som inte är en van motorcyklist.

- Håll avståndet till andra trafikanter och skapa egna utrymmen. Kör mitt i din vägbana, det är tillåtet att ta plats och du syns bättre. Gena aldrig över i motsatt körbana. Ha handlingsberedskap - om något oväntat händer ska du kunna stanna inom siktsträckan.

- Utgå från att ingen ser dig och kör utifrån det. Lita inte på någon annan i trafiken än dig själv. Du själv är den viktigaste faktorn för din överlevnad!

- Kör aldrig om i en korsning eller vid en anslutande väg. Bilar kan svänga ut eller göra vänstersväng. De flesta dödsolyckor med andra trafikanter sker i korsningar.

- Hastigheten har en avgörande betydelse och majoriteten av dödsolyckor beror på hög fart. Ju snabbare du kör, desto längre blir din reaktions- och bromssträcka. Anpassa fart och körstil efter vägmiljö, övrig trafik och gällande hastighet. En motorcyklist har inte råd att chansa!

- Kör aldrig över din förmåga och fall inte för grupptrycket när du är ute med dina hojkompisar. Det viktigaste är att komma fram, inte att vara först.

- Trafikverkets djupstudier av dödade motorcyklister visar att MC-förare har bristande bromsteknik. Nästa gång du ska köpa en motorcykel, välj en med ABS-bromsar! Träna bromsteknik själv eller på kurs i början av säsongen.

-Nästan hälften av dödsolyckorna sker i kurvor visar Trafikverkets djupstudier. Gå en kurs och lär dig köra på kurviga vägar på ett effektivt och säkert sätt. En bonus är att det blir roligare att köra motorcykel.

- Visa hänsyn! I trafiken spelar alla i samma lag där ingen vill dödas eller skadas.

Mer information:

Jesper Christensen, generalsekreterare SMC. Tel: 070-557 75 00

Länk till pressmeddelandet som Pdf