Klockan klämtar för körkorten

2011-12-02

Torsdagen 8 december avgörs körkortsfrågan i riksdagen. Idag kom Trafikutskottets ställningstagande till regeringens proposition. Tyvärr har Trafikutskottet inte tagit ställning till MC-delen vilket är något SMC efterlyst. SMC har talat med Sten Bergheden (m) som varit Trafikutskottets föredragande i körkortsfrågan.

Många motorcyklister har, på uppmaning av Sveriges MotorCyklister, skrivit till riksdagsmännen i Trafikutskottet och påtalat orättvisorna och orimligheterna i det kommande körkortssystemet för A.   SMC har tagit upp problemet med Trafikutskottet. Endast Sverigedemokraterna har lämnat ett yttrande där man framhåller att det kommande ålderskravet, 24 år, för A är alltför strängt och inte motiverat i trafiksäkerhetssynpunkt.

SMC har frågat Sten Bergheden (m) som varit föredragande i körkortsärendet i Trafikutskottet om varför utskottet valde att inte ta ställning avseende de nya skärpta reglerna som innebär ökade kostnader och höjda åldrar för motorcyklister.

Sverige måste följa EU-direktivet, oavsett vad vi tycker om innehållet. Därför valde vi att inte göra något uttalande i frågan. SMC:s budskap har dock gått fram och både Trafikutskottet och Näringsdepartmentet är väl medvetna om effekterna av de nya körkortsreglerna för motorcyklister. Vi kommer att noga följa utvecklingen framåt, säger Sten Bergheden. Nationellt ska vi arbeta för  rimliga avgifter och  förenklade prov för att hålla kostnaderna nere. Internationellt använder vi våra kontakter för att påverka kommande direktiv inom EU.”

Trafikutskottet gör också ett uttalande om förenklat förfarande då det gäller körprov och rimliga kostnader för den enskilde. Uttalande är kopplat till ett kommande prov för bil med tungt släp.

SMC frågade Bergheden varför utskottets ställningstagande rörande rimliga kostnader och förenklat förfarande inte är generellt och gäller även A-behörigheterna som idag är mer än dubbelt så höga som för B, C,D och taxileg.

”Uttalandet är en markering i syfte att få en rimlig avgift när ett nytt prov ska införas. Men alliansen arbetar generellt för att minimera kostnaderna runt körkort och självklart även för motorcyklister. Myndigheterna ska ha rimliga avgifter för samtliga behörigheter, även A, säger Sten Bergheden.

Jag ser gärna en förenkling av körproven, fortsätter Bergheden. Det finns till exempel ingen anledning att en motorcyklist ska genomföra exakt samma körprov vid tre tillfällen om han/hon redan kört motorcykel och bara byter till en MC med högre effekt. Jag motionerade dessutom i höstas om slopande av moms på körkortsutbildning, just för att hålla körkortskostnaderna nere. Vi kommer nu  att hålla extra hård kontroll på att kostnaderna för våra motorcykelkörkort hålls på en rimlig nivå.

Hela förslaget från Trafikutskottet.
SMC:s infosida om körkortsreglerna från 2013.
SMC:s sida om förslag till nya avgifter för Trafikverkets prov från 1 januari 2012.

Riksdagen kommer att behandla frågan torsdag 8 december, förmodligen vid slutet på dagen. Du är självklart välkommen som åhörare.

 

 


I riksdagen avgörs körkortsfrågan 8 december 2011.

Sten Bergheden
Sten Berheden (m) Trafikutskottets föredragande i körkortsfrågor. 

Körkort = dyrt 
Nu kämpar vi vidare för lägre avgifter vid körprov samt provens utformning då de görs för andra och tredje gången.