Holländare omkull på lösgrus efter lagning - Se olyckan på film

2011-06-29

Under en semesterresa körde tre holländare på en väg i Skåne och filmade körningen. Helt plötsligt utan förvarning körde en av dem omkull i en kurva. Orsaken var löst grus på asfalt. En typisk olycka som sällan finns på film och som kunnat sluta riktigt illa. 

De tre kompisarna körde i laglig hastighet vilket deras GPS-loggar kan visa. Man filmade körningen på väg 2056 i Skåne. Helt plötsligt, efter en kurva, kör nummer 1 omkull. Han glider enligt GPS-loggen 81 meter innan motorcykeln slutligen stannar. MC nummer 2 lyckas med nöd och näppe parera nummer 1 och får köra en bit i diket på motsatt sida för att inte köra över MC-föraren och motorcykel. Allt filmas av MC nummer 3. SMC har fått tillåtelse att lägga ut filmen på hemsidan, dels för att varna för den här olyckstypen, dels för att visa problematiken.

MC-föraren som gick omkull beskriver att det fanns någon form av oljegrus på vägen. Det fanns ingen varningsskyltning vilket man kan bevisa genom film långt före olycksplatsen. Detta är en typisk olycka som oftast slutar med skador på fordonet, skyddsutrustning och lindriga skador på föraren. Hade motorcyklisterna fått möte hade utgången varit annorlunda. Olyckan skedde 25 juni och idag, 29 juni, kan han hämta ut hojen från verkstaden och återvända hem från semestern som fick ett snöpligt slut.

MC-förarna kontaktade genom SMC genom svenska kamrater. SMC har uppmanat MC-föraren att anmäla bristen på vägen till Trafikverket samt informerat om hur man ansöker om skadestånd.

Detta är anledningen till att SMC driver frågan om att grus ska tas bort från vägen efter lagning. Om det inte är möjligt är varningsskyltning ett krav innan allt grus är borta vilket också är krav från Trafikverket genom kontrakt med enteprenörer.

Här anmäler du problem på statliga vägar.
Här är sidan för hur man ansöker om skadestånd vid olycka på väg.

Se klippet på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=Qg7Tc1G4Xz8

 


Olycksplats med massor av grus väg 2056 i Skåne