FN satsar på trafiksäkerhet

2011-05-12

 FN beslutat om en tioårig fokusering på trafiksäkerhet. Startskottet gick den 11 maj och alla länder uppmanas att utveckla trafiksäkerhetsstrategier och program samt sätta upp ambitiösa mål för trafiksäkerheten. - Det är glädjande och viktigt att vi nu får ett ökat fokus på trafiksäkerhet globalt, säger infrastrukturminister Elmsäter-Svärd.

I ett pressmeddelande från regeringskansliet, daterat 11 maj, meddelas följande:

Mer än 1,3 miljoner människor dör varje år i trafiken. Trafiken är en stor och ökande dödsorsak i världen. Därför har FN beslutat om en tioårig fokusering på trafiksäkerhet, som inleds idag den 11 maj 2011.

Satsningen proklamerades av FN i mars 2010 och bjuder in världens länder till att öka sitt nationella och globala trafiksäkerhetsarbete för att reducera antalet dödade i trafiken. Länderna uppmanas att utveckla trafiksäkerhetsstrategier och program samt sätta upp ambitiösa mål för trafiksäkerheten.

- Det är glädjande och viktigt att vi nu får ett ökat fokus på trafiksäkerhet globalt. Sverige har redan idag världens lägsta andel trafikdödade per invånarantal men vi har fortfarande stora utmaningar för att närma oss nollvisionen i trafiken, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

I ett internationellt perspektiv är Sverige världsledande med sina 2.8 dödsfall per 100 000 invånare. Detta är ett resultat av ett långsiktigt systematiskt trafiksäkerhetsarbete där bland annat stora satsningar har gjorts på mitträcken, hastigheter, förbättra säkerheten för barn och oskyddade trafikanter, åtgärder för att förhindra onykter körning, med mera.

Det finns ett stort intresse för att systematisera och öka kunskaperna om hur innovationer sprids och hur trafiksäkerhetshöjande åtgärder effektivt implementeras i vägtrafiken. Trafikverket, Chalmers och Vinnova har därför beslutat att gemensamt inrätta en Vision Zero Academy som kommer att kunna utvecklas till en global kunskapsnod, och ytterligare förstärka Sveriges position inom området. En internationell Vision Zero konferens kommer också att genomföras i Sverige under nästa år.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.