Äntligen! Nu räknas 600-kubikare som tung MC vid uppkörning

2011-02-17

SMC skickar ett glatt pressmeddelande idag! Det handlar om att  Transportstyrelsen ska ändra kraven för vilket provfordon du ska ha då du kör upp för A-kort, d v s tungt MC-kort. Nya krav från 1 april blir minst 595 kubik och minst 40 kW. Detta är en fråga som SMC drivit under elva år, därför firar vi idag att Sverige får rimligare regler! 

Länk till pressmeddelandet (pdf)

De svenska kraven har varit långt över vad EU föreskrivit. Många körkortstagare som är kortväxta har haft stora problem att framföra en 700-kubikare då de varken nått ner till backen eller till styret på trafikskolornas motorcyklar. Många nya körkortstagare har valt att köpa en 600- eller 650-kubikare men den har inte godkänts som provfordon. Resultatet har ofta blivit att man istället gjort förarprov för A begränsad och fått strypa sin MC till 25 kW vilket medfört både krångel och extra kostnader för den enskilde.

"Idag är jag väldigt glad, säger Maria Nordqvist. Varje år har jag kontaktats av ett stort antal människor som avstått från att ta A-körkort eller tvingats att ta A-begränsad trots hög ålder, allt beroende på kraven för provfordon. Genom förändringen kommer till exempel storsäljaren ER6 att bli godkänt som provfordon för A."

Så här säger Transportstyrelsen:
"Föreskrifterna om förarprov för behörighet A1 och A beslutades i går den 16 februari. De utkommer från trycket den 28 februari och kommer då att läggas ut på Transportstyrelsens hemsida. Då kommer också information att skickas ut till alla remissinstanser samt publiceras på Körkortsportalen.

Kraven som gäller från den 1 april 2011 är minst 595 cm3 och minst 40 kW vid körprov för behörighet A. De nya reglerna gäller parallellt med de gamla (minst 700 cm3 och minst 35 kW), som får tillämpas till och med den 18 januari 2013.

Detta blir ett nationellt krav i Sverige fram till den 18 januari 2013. Den 19 januari 2013 ska det tredje körkortsdirektivet vara infört i hela EU. Då kommer kravet att sättas till minst 600 cm3, om inte bestämmelsen dessförinnan har ändrats i körkortsdirektivet. Att ha en annan gräns än vad som anges som minimikrav i körkortsdirektivet är inte möjligt. "

SMC och andra MC-organisationer försöker genom FEMA att förmå EU-kommissionen att ändra kravet på 600 kubik till minst 595 kubik. Orsaken är att många 600-kubikare har 595-599 kubik och därmed annars faller för den kommande kubikgränsen i EG-direktivet.

Nu hoppas SMC att trenden med färre körkortstagare vänder under 2011!