Alarmerande utveckling?

2011-04-21

Idag berättar TT på nyheterna att olycksutvecklingen för motorcyklar är "alarmerande". På SMC är vi tveksamma till beskrivningen eftersom Sverige visar olycksstatistik som saknar motsvarighet i hela världen. Självklart är varje olycka en tragedi men det är faktiskt så att det är en mindre risk att dödas eller skadas om du kör motorcykel jämfört med bil!

Det har aldrig funnits så många registrerade motorcyklar i Sverige, antalet har fördubblats de senaste tio åren. Antalet dödade i MC-olyckor har sjunkit från 60 år 2007 till 36 år 2010. Antalet svårt skadade har också sjunkit.

Tänker man samtidigt på att ingenting avseende infrastruktur gjorts för MC-kollektivet är det en bra siffra med tanke på att motorcyklister är oskyddade trafikanter.

SMC gör varje år en bild där vi jämför dödade och skadade per 1000 fordon. Olyckskurvan för motorcykel har pekat neråt sedan 1980 medan bil legat konstant. 2010 var det första året motorcyklarna fick en bättre siffra jämfört med bil. Det är ett annat sätt att spegla olyckstalen för MC!

SMC:s diagram för olycksutvecklingen 1980-2010

SMC fortsätter att uppmana motorcyklister i Sverige att ta det lugnt i trafiken men att ta statistiken som presenteras från Trafikanalys med en nypa salt. Det är underbart att köra motorcykel, väderprognosen för påsk är mycket bra och den ska vi helst uppleva från sadeln.

Kör motorcykel som om du älskar livet (pressmeddelande med råd från svenska MC-förare till svenska MC-förare).

Länk tll Sveriges Radio och nyheten.