Fyrhjulig motorcykel

Antalet fyrhjulingar har skjutit i höjden. Det finns fyra olika varianter av fyrhjuölingar. Tyvärr syns detta också i olycksstatistiken med ökade dödstal. Därför debatteras fyrhjulingen.

En fyrhjuling är ett motorfordon på fyra hjul som kan vara registrerad som terrängskoter, traktor, motorcykel eller moped. Alla gällande regler för fyrhjulingar finns på Transportstyrelsens hemsida. 

En fyrhjuling som är registrerad som motorcykel (Quad) får köras med B-kort. Finns plats får man ta med passagerare. Hjälm ska användas. Motorcykeln måste ha minst trafikförsäkring. Maxeffekten får inte överstiga 15 kW (20 hk).  Du ska använda hjälm när du kör en fyrhjuling som räknas som terränghjuling, motorcykel, moped eller traktor B. 

Barn på fyrhjulingar
Länsförsäkringar har finansierat flera projekt som rör barn på fyrhjulingar, se nedan. LF har även tagit fram en film som beskriver problematiken. Det är vanligt att låta barnen köra fyrhjuling på till exempel gården eller vid fritidshuset. Men fyrhjulingar är inte för barn – de får inte och ska aldrig köra fyrhjulingar.  Ny forskning visar att föräldrar ofta överskattar barns förmåga att köra fyrhjulingar. När det gäller exempelvis vältrisken så ökar den markant om ett barn kör eftersom barnets vikt inte hjälper till att "hålla emot".

 
Klicka på bilden och titta på den starka filmen från Länsförsäkringar(6 minuter). 

Intresseorganisation
För dig som kör motorcykel med fyra hjul finns Svenska ATV-föreningen. 
SMC:s arbete för motorcyklister riktar sig till dem som kör på två och tre hjul, inte fyra, därför har SMC inte engagerat sig i fyrhjulingarna.

Olycksstatistik
SMC anser att fyrhjuliga motorcyklar bör separeraras ur statstiken för tvåhjuliga motorcyklar. Det handlar om helt olika fordonstyper och därmed olyckor. Tyvärr är många förare alkoholpåverkade i många  av dödsolyckorna bland fyrhjulingarna.  

Rapporter
Tillverkarorganisationen ALF Faktabok om fyrhjulingar 2018
Trafikverket: Gemensam strategi för ökad säkerhet på fyrhjulingar 2014-2020.
VTI: Barn och fyrhjulingar, Riskacceptans och attityder kring användningenav fyrhjulingar på landsbygden ur ett föräldraperspektiv
Umeå Universitet: Rapport om hur vältning med fyrhjulingar kan förhindras

Yamahas värsting YFM 700R är en terrängskoter och får inte köras på allmän väg. 

Strategi för ökad säkerhet på fyrhjulingar, klicka på bilden för att komma till dokumentet.