Farliga hjälmar återkallas

2020-06-23
Varje fredag uppdatera EU-kommissionen sin lista på återkallelser. Varje medlemsstat kan lämna in ett larm om en farlig produkt och oftast går särskilda produkter med årstiden. För SMC har MC dock säsong året runt. Återkallelserna kontrolleras varje vecka och vi uppdaterar våra medlemmar vid behov.

Återkallelserna som rör MC varierar stort och kan vara själva hojen, reservdelar eller till och med skyddsutrustningen. Vad gäller motorcykeln är det oftast tillverkaren/importeren själv som skickar ut brev ifall man har upptäckt ett fel.

Produktfel kan vara allvarliga, och det är mycket allvarligt när skyddsutrustningen berörs. Förra veckan har två hjälmar (Best B110 och Scotland, båda är tillverkade i Kina) återkallats. Se mer här. Hjälmen är den viktigaste skyddsutrustningen en motorcyklist har och ett lagligt krav om man vill köra MC eller moped. Tyvärr saknas en tillsynsmyndighet som fattar beslut vad gäller hjälmar i Sverige. Det är något som SMC har efterfrågat i många år. Just nu är det bara SMC som informerar om hjälmar och vad som ska beaktas. 

Sveriges MotorCyklister och FEMA uppdaterar listan vad gäller återkallelser så fort kommissionen publicerar sin rapport varje fredag på morgonen. Ta gärna en titt förbi på vår hemsida då. När du väl är på plats kan du även informera dig om de senaste nyheterna inom MC-världen. Om du vill veta vad som pågår i resten av Europa, kolla även in på FEMAs hemsida.

Här är hjälmarna som återkallats. Båda hjälmar uppvisar ett otillräckligt skydd och faran för allvarliga skador är stor. Båda hjälmar har därför tagits helt från marknaden. 

 

Best B110 - MC hjälm, storlek L

Hjälmen är tillverkad i Kina

Scotland MC-hjälm storlek L

Hjälmen är tillverkad i Kina