Varning för sommarhalka!

2020-08-13
Visste du att en hal vägbana kan ha samma grepp som en vinterväg? Det kan handla om blödande asfalt, löst grus, diesel- och oljespill och liknande. SMC har skapat en film som beskriver detta tillsammans med företaget Roadfriction som mäter väggreppet utifrån Trafiverkets mätmetoder. Kör extra försiktigt när det regnar och när du ser varningsskyltar för halka. Rapportera alltid hala vägbanor till Trafikverket eller kommunen som äger vägen.

Under sommaren 2020 har SMC fått många samtal och meddelanden om hala vägar. Tyvärr har ett antal motorcyklister kraschat och skadat både sig själva, sina passagerare och fordon på grund av halka. Orsakerna till halka är flera:

  • Det handlar om blödande asfalt. 
  • Det handlar om grus från snabellagningar och förseglingar. 
  • Det handlar om olika typer av tankbeläggningar. 
  • Det handlar om stödremsor som ligger på vägen. 

Trafikverket har tagit fram en handlingsplan för sommarhalka. Trafikverket har skärpt reglerna mot entreprenörerna i sina kontrakt. Tyvärr är det inte tillräckligt. På många platser verkar det som om entreprenören nöjer sig med en varningsskylt för halka under långa perioder, ibland 10-20 år.

SMC vill uppmärksamma alla som kör på två hjul i trafiken att en väg kan ha samma friktion som en halkbana mitt i sommaren. Det är inget man kan vara beredd på, oavsett hur skicklig man är som förare.SMC uppmanar alla att rapportera hala vägavsnitt till Trafikverket eller kommunen som äger gatan/vägen. 

Därför har vi gjort en film tillsammans med Roadfriction AB.   Dela den gärna. 

Film:  (English version below)

English version