Nya smarta MC-parkeringar i Falun

2018-07-19
Falu kommun vill att besökande motorcyklister ska kunna parkera sina fordon tryggt, säkert, centralt och bekvämt. Därför har man köpt in tio MC-boxar, varav sju stycken installerats centralt på två av stadens torg. Varje MC-box kan användas av flera motorcyklar men bara ett fordon per ruta behöver betala avgift som är 15 kronor per timme. I boxarna kan kläder, hjälmar och annan utrustning förvaras och motorcykeln låsas fast. Kommunen har ytterligare tre MC-boxar att ställa upp och tar gärna emot tips på var de bör ställas. Ett mycket smart initiativ för MC-besökare som välkomnas av SMC.

I Falun är det Falu P AB som är Faluns största parkeringsförvaltare. Man ansvarar för cirka 12 000 parkeringsplatser i centrum med omnejd. Ungefär 4 000 av dessa är allmänna parkeringsplatser. Falu P AB har också hand om bevakningen på all gatumark i Falu kommun samt på enskilda aktörers tomtmark utanför centrum. Kommunfullmäktige har beslutat att Falu P AB får avgiftsbelägga parkeringar utan några kommunala beslut och att P-avgiften får uppgå till max 20 kronor per timme. 

SMC kontaktade VD Patricia Wallin-Granhagen som berättar att hon arbetat aktivt för att få MC-parkeringar till centrala Falun. I staden finns flera välkända besöksmål som till exempel Falu Gruva och Lugnet. Man får många besökare året om, även motorcyklister. Tidigare har man enbart haft en MC-parking i ett P-hus som inte varit känd av särskilt många. Nu har man snart elva platser. 

MC-boxarna och ytorna är centralt belägna. Patricia berättar att ytan kring varje MC-box är väl tilltagen. Det är för att flera motorcyklar ska kunna använda varje MC-box. Hon säger vidare att endast en motorcykel betalar i varje ruta, även om flera får plats. SMC har besökt Holmtorget och tror att det borde få plats minst tre hojar per ruta och minst två bör kunna låsas fast i MC-boxen. 

Syftet med MC-boxarna i centrum är inte att skapa parkeringar för pendlare. De är avsedda för besökare på motorcykel. 

Så här skriver Falu Parkering AB på sin hemsida: 

"Nu finns det äntligen fler MC-parkeringar i Falun. Dessutom har vi installerat MC-boxar vid våra MC-parkeringar. Där kan du utan extra kostnad låsa in din väska och ditt MC-ställ. Perfekt när du vill gå en sväng på stan utan att behöva bära runt på dina tillhörigheter. Två parkeringar med boxar finns på Hälsingtorget och fem parkeringar med boxar finns på Holmtorget. Var de andra tre ska placeras är inte bestämt i dagsläget. Under vintern då behovet av MC-parkeringar inte är så stort kan MC-parkeringarna omvandlas till bilplatser. MC-boxarna är lätta att använda och ingår i parkeringsavgiften. Du använder antingen ditt skivbromslås eller ett medtaget hänglås för att låsa in dina saker."

Vill du se hur det går till att parkera och låsa fast din MC -titta på filmen i slutet av nyheten från Falu P AB. 

Betalning i Falu P AB sker genom SMS, genom Falu-appen, genom kort och på vissa platser med mynt. 

Falu P AB har ytterligare tre MC-boxar. Har du synpunkter på vart dessa bör placeras, kontakta Falu P AB.  Falu P AB kommer att utvärdera hur MC-boxarna används och har lovat att återkomma till SMC om detta. 

Foto: Thomas Koskela


På Holmtorget finns fem skåp, både stora för kläder mm och små för hjälm och väska. 


Låsvajern som sitter fast i MC-boxen.


Insidan på den större MC-boxen, här finns t o m galge till jackan.


PÅ Hälsingtorget finns en liten och en större MC-box. 


Det finns information om MC-boxarna på en mängd språk på varje ovansida.