SMC om vajerräcken i SvT

2016-09-03
SVT nyheter tar idag upp ett av det viktigaste ämnena för oss motorcyklister när det gäller trafiksäkerhet - nämligen behovet av säkrare vägräcken. Sverige är tyvärr förmodligen världsmästare i att sätta upp vägräcken, både mitträcken och sidoräcken. Och tyvärr används vajerräcken som är rena dödsfällor för oskyddade trafikanter. Motorcyklister är överrepresenterade i räckesolyckor i Sverige. Räcken är det vanligaste krockvåldet i en singelolycka med dödlig utgång för en motorcyklist.SVT skriver idag på hemsidan:
Vajerräckena som ska rädda liv i trafiken har blivit dödsfällor. Det säger Sveriges Motorcyklister efter att åtta motorcyklister hittills i år omkommit vid kollisioner med räcken. Organisationen som har en samling i Säfsen i Dalarna i helgen kräver nu att räckena görs säkrare.

– Det är inte länge sedan vi skrev under en gemensam strategi med Trafikverket att motorcyklister ska ingå i nollvisionen men vi ser inte ett enda spår av det, säger organisationens ordförande Stefan Dangardt och konstaterar att Trafikverkets utbyggnad av vajerräcken fortsätter och att allt fler av landets vägar därmed blir farligare för motorcyklister.

Vill ingå i regeringssatsning

Hittills i år har 31 motorcyklister omkommit i trafiken varav åtta i räckeskollisioner.

Vid det årliga trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand i veckan försökte motorcyklisterna få fram att också de ska få ingå i regeringens nya satsning på oskyddade trafikanter.

– Vi hoppas det finns pengar öronmärkta för motorcyklister på samma sätt som det finns på andra håll i Europa, säger SMC:s politiska sekreterare Maria Nordqvist och konstaterar att Spanien satsat 300 miljoner på säkrare räcken och att det i Portugal sedan länge är förbjudet att bygga vajerräcken.

”Räddar 80 varje år”

På Trafikverket säger utredningsledaren Jörgen Persson att man jobbar med frågan.

– Det finns all anledning att titta på om vi kan göra något ytterligare för att göra kollisionen mellan mc och räcke på bättre sätt. Räckena räddar cirka 80 trafikanter per år på de svenska vägarna, säger han.