SMC besöker trafikcentralen i Rom

2018-03-22
Varje dag åker 600 000 motorcyklar och mopeder in och ut ur Rom, det handlar om en femtedel av alla fordon i staden. Tvåhjulingarna är en självklar del av att få trafiksituationen att fungera. De får de köra in i city där bilar är förbjudna. Det finns inga P-avgifter och de parkerar där det finns plats. I samband med ett samarbetsmöte mellan FEMA och FIM besöktes Trafikcentralen i Rom där man beskrev trafiksituationen i Rom. Andra frågor på dagordningen har varit buller, infrastruktur och trafiksäkerhet.

Jesper Christensen representerar FIM och Maria Nordqvist, FEMA i samarbetsgruppen. Denna vecka hölls mötet i Rom där vi besökte SMC:s systerorganisation i Italien, FMI och även FIM Europe. Vi var också inbjudna för att träffa Trafikcentralen i Rom.

Syftet med samarbetsgruppen är att förbättra samarbetet mellan organisationerna FIM och FEMA. Vi ska samarbeta i frågor där vi är eniga och aldrig motarbeta varandra. De frågor som var på dagordningen var bland annat buller, trafiksäkerhet, infrastruktur, miljö, standardisering av skyddsutrustning och räcken och mycket annat. 

Det var klart intressant att träffa Trafikkontoret i Rom. Där har man en helt annan inställning till MC och mopeder som en del av lösningen på trängselproblematiken. Det är en självklarhet att de tillåts att köra in i city där endast vissa bilar får köra. Det är lika självklart att de slipper betala P-avgift för MC och moped. Det är fullständigt naturligt att man kör mellan bilar och byter filer vid köer för att komma fram i trafiken. 

FMI Italien är en organisation både för alla inom MC-sport och alla som kör MC på landsväg. Valentino Rossi representerar FMI. 

FIM Europe är FIM:s europeiska del. 

FEMA är en federation av europeiska MC-organisationer där SMC är en av medlemmarna. 

Klicka på bilderna för större format. 


En välfylld MC-parkering i Rom. Saknas parkeringar ställer man sina mopeder och motorcyklar på trottoaren. Det är inte tillåtet men inga P-böter utfärdas. 

 


Framför Trafikcentralens skärm över trafiksituationen i Rom. Från vänster: Maria Nordqvist, Jesper Christensen, Silvio Manicardi, John Chatterton-Ross, Dolf Willigerse, Francesca Marozza och Ian Churchlow.