Resa utomlands i corona-tider

2020-07-21
Danmark har öppnat upp för transitresor och UD avråder inte längre från resor till 17 lände inom EU/EES. Nu vågar sig därför friska personer som inte tillhör riskgrupper ut i Europa med motorcykel i sommar. SOS International påtalar samtidigt att om något händer kan man inte räkna med samma service som innan pandemin bröt ut. Samtidigt berättar Konsumenternas försäkringsbyrå att hemförsäkringens reseskydd i dagsläget bara gäller hos Folksam och Trygg Hansa om du väljer att resa till ett land trots UDs avrådan. Det är viktigare än någonsin att vara uppdaterad om vad som gäller eftersom förhållanden kan ändras snabbt i regioner, städer eller länder.

Länderna runt om i Europa har olika regler om bland annat användning av munskydd i olika sammanhang, avstånd, folksamlingar mm. Ta reda på vad som gäller dit du ska resa innan du åker.

Många av de länder som har haft en tuff nedstängning kämpar fortfarande med att komma igång. Och det kan bli kännbart om man får problem med bilen och behöver hjälp under MC-semestern:

- Verksamheter som man som en MC-resenär till stora delar är beroende av – hotell, hyrbil, verkstäder – är några av de branscher som kämpar extra hårt. För en resenär som får driftstopp kan det innebära att det inte finns boende att boka och det kan bli besvärligt att få tag i en hemresa via flyg. Att hyra en bil för att köra enkel resa hem kommer bli svårare än vanligt eftersom uthyrarna kommer att få svårt att hämta hem dem från Sverige, säger Cecilia Billhammar, manager Team International på SOS International i ett pressmeddelande. 

SOS Internationals nätverk fungerar i dagsläget i samtliga Gröna kortet-länder och man kan erbjuda hjälp enligt kundens försäkringsvillkor. Man säger samtidigt att man i år är väldigt utlämnade till de lokala förutsättningarna på destinationen. 

SMCs råd är att du skaffar ett grönt kort inför resan 

Gäller reseförsäkringen om UD avråder?

Konsumenternas försäkringsbyrp har samlat frågor och svar om försäkringar i samband med covid-19 på sin hemsida.   Om UD avråder från resor till ett land gäller i dagslägett hemförsäkringens reseskydd bara hos Folksam och Trygg Hansa om du väljer att resa trots UD avrådan..Om UD inte avråder från resor till ett land så gäller reseskyddet i hemförsäkringen som vanligt enligt försäkringsbolagens försäkringsvillkor. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad före och under utlandsresan. 

SMCs råd är att du laddar ner UDs app Resklar inför resan. Ska du vistas en längre tid i ett land kan det vara en bra idé att anmäla dig till Svensklistan.  Där kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse. Uppgifterna kan vid behov användas av UD eller ambassaden för att kontakta dig om en konsulär krissituation skulle inträffa. De sparas under den tidsperiod du själv anger, max ett år