Nya regler för provfordon vid körprov

2018-10-17
Funderar du på att ta körkort för tung motorcykel efter årsskiftet? Tänker du köpa en MC att använda för övningskörning och vid körprovet? Tänk på att reglerna för vilka motorcyklar som får användas vid körprov för tung MC ändras 1 januari 2019. Motorcykeln måste då ha mer än 50 kW, väga mer än 175 kilo och ha mer än 595 kubik. Titta noga på vikt och effekt innan köpet om du ska köra motorcykeln under körkortsutbildning och körprov!

De nya reglerna infördes redan för fem år sedan men har gällt parallellt med de tidigare kravet på att motorcykeln ska ha minst 40 kW och 595 kubik. De nya kraven infördes för att det skulle bli en större skillnad på fordonen mellan A2 och A. SMC och övriga organisationer i Fema försökte på kommissionen och EU-parlamentet att ändra beslutet utan framgång. 

Det finns många människor i landet som av olika skäl inte klarat körprovet för A under året. Andra kan ha planerat att köpa MC, övningsköra och göra körprovet någon gång i framtiden. Det är viktigt att dessa personer informeras så att de inte köper en MC som inte fungerar vid körprovet - om det var vad man tänkt sig.

SMC har föreslagit att Trafikverket och Transportstyrelsen också informerar om regeländringarna, både via hemsidorna och direkt till körkortstagarna som har körkortstillstånd för A men ännu inte klarat provet. Myndigheterna vet vilka detta är genom Vägtrafikregistret. 

Så här säger Trafikverket på sin sida om tekniska krav på motorcykeln från 1 januari 2019:

  • Motorcykeln ska kunna köras med en hastighet av minst 100 km/tim. 
  • Den ska ha en nettoeffekt av minst 50 kW
  • Den ska ha en tjänstevikt som överstiger 175 kg
  • Om motorcykeln drivs av en förbränningsmotor ska den ha en cylindervolym av minst 595 kubik
  • Om motorcykeln drivs av en elektrisk motor ska förhållandet mellan nettoeffekt och tjänstevikt vara minst 0,25 kW/kg.
  • Motorcykeln ska vara utrustad med manuell växellåda och kopplingshandtag som måste användas när man startar eller stannar och växlar, om provet inte avser körkort med villkor om begränsning till automatväxlad motorcykel (villkorskod 78).

 

Trafikverkets hemsida om körprov för A-kort

Transportstyrelsens hemsida om körkortsregler för MC