Nu införs ståltullar på motorcyklar från USA

2018-06-21
Fredag 22 juni träder EU:s motåtgärder mot USAs ståltullar i kraft. Det innebär att importen av en rad produkter, bland annat motorcyklar, beläggs med en strafftull på 25 procent. SMC hoppas att USA, EU och resten av världen sätter sig vid förhandlingsbordet och löser konflikten som drabbar väldigt många.

Motåtgärderna riktar sig enbart mot USA och flera av produkterna är sådana som symboliserar USA, t ex jeans, motorcyklar, stålprodukter, fruktjuicer, konservburkar med majs, amerikansk bourbon och båtar. Samma produkter, inklusive motorcyklar, var aktuella i samband med förra handelskonflikten med USA i början av 2000-talet. Då sköts ikraftträdandet av motåtgärder upp vid flera tillfällen och behövde aldrig användas. På EU-kommissionens möte på onsdagen fattades dock beslutet att de aviserade motåtgärderna mot USA:s höjda ståltullar träder i kraft fredagen 22 juni.

Tyvärr drabbas både privatpersoner och företag under den tid beslutsprocessen inom WTO pågår - oavsett hur den slutar. Dolf Willigers, FEMA, har uppvaktat EU-kommissionär Cecilia Malmström och bett henne att undanta motorcyklar från EU:s lista. Malmström har svarat och förklarat att hon förhandlar med USA och att hon inhämtat uppgifter från MC-branschen i Europa. 

- Det är djupt olyckligt att strafftullarna på importerat stål till USA ska drabba MC-branschen. Det handlar inte bara om de svenska knuttarna som ska köpa en MC tillverkad i USA. Det handlar om tillverkaren och deras återförsäljare och verkstäder runt om i hela världen, säger Maria Nordqvist.

Donald Trump har redan aviserat att han funderar på motåtgärder mot europisk biltillverkning, något som också kan komma att omfatta MC-tillverkare i Europa. Det drabbar amerikanska och europeiska motorcyklister utan också företag, återförsäljare, anställda och deras familjer. Det verkar tyvärr som om ett stålkrig är på väg. 

EU-kommissionens beslut.

Listan över produkter

I Sverige är Kommerskoilegium ansvarig myndighet, läs mer på deras hemsida. 


EU:s motåtgärder var HD önskade till sitt 115-årsfirande 2018

 


EU:s motåtgärder drabbar även Indian och alla andra amerikanska MC-tillverkare.