Motorcykeln stulen vid provkörning - vad gäller?

2020-11-17
I söndags stals en motorcykel vid en provkörning i skånska Rydsgård. Personen som utgav sig till köparen ville provköra motorcykeln men återvände inte med motorcykeln från provkörningen. Tyvärr är detta något som förekommer i MC-världen.

Många motorcyklister vill sälja sina motorcyklar privat och det finns en rad fördelar med det. Det som tillhör vid fordonsförsäljning är oftast naturligtvis också en provkörning. Det finns en rad saker som man ska ta hänsyn till vid försäljning av motorcykel privat. SMC har sammanställt ett enkelt informationsblad med viktiga tips inför försäljningen. 

Vad gäller egentligen när man har lämnat över sin motorcykel för provkörningen och där köparen inte återvänder med motorcykeln?Rent allmänt skulle man säga att motorcykeln har blivit stulen. Men så är inte fallet utifrån ett juridiskt och försäkringsrättsligt perspektiv. Har man lämnat ifrån sig nycklarna och hojen utan uppsikt under provkörningen så klassas det inte som stöld och omfattas oftast inte heller av stöldförsäkringen. Det är därför mycket viktigt att du som ägare till din motorcykel alltid har uppsikt över provkörningen och ditt fordon, t ex genom att köra efter föraren eller att genomföra provkörning på ett område där du kan se föraren hela tiden eller även genom att sitta bakpå. Kolla alltid med ditt försäkringsbolag när du ska sälja din motorcykel privat och fråga vad som gäller vid privatförsäljning och provkörning.

Läs Skånska Dagbladets artikel (premium) här

 

Det är populärt att sälja sin motorcykel privat. Mer utförlig information om provkörning privat finner du här.