MC-organisationer kräver mindre skyltar

2012-08-22
SMC har vid flera tillfällen begärt mindre skyltar för MC och moped av Transportstyrelsen, TS, som lovat återkomma i frågan inför upphandling av skyltar. Det löftet hade TS glömt när man diskuterar mindre skylt på alla andra fordon, utom MC och moped, i ett frågeformulär till olika motororganisationer. Alla MC-organisationer som svarat på frågorna stödjer SMC:s önskemål!

I juni fick SMC frågor från Transportstyrelsen, TS, inför upphandling av nya registreringsskyltar. SMC har tre gånger det senaste året begärt förändringar av skylten och fått svar att våra önskemål skulle behandlas i kommande upphandling. Men, när förslaget kom visar det sig att TS kan tänka sig mindre skyltar för alla fordon, utom just motorcyklar och mopeder klass I. TS överväger att helt slopa skylten utan EU-symbol. Istället för att göra skylten för MC och moped mindre föreslår man att bokstäver och siffror ska centreras mitt på skylten. Rallybilar ska få både mindre skyltar och avvikande färg, något som inte föreslås för tävlingsmotorcyklar. Det fanns inget i TS förslag som visar att man beaktat SMC:s förslag.

SMC har i vårt svar än en gång förklarat för Transportstyrelsen att alla svenska fordonsägare ska kunna välja en skylt med och utan en EU-symbol och att skyltar utan EU-symbol ska ha en mindre storlek för motorcykel och moped klass I. SMC:s förslag är 153 x 153 mm jämfört med dagens 195 x 155 mm.

Glädjande är att inte bara SMC svarar som MC-organisation. Även SVEMO, MHRF, SFRO och McRF har besvarat remissen och stödjer SMC:s förslag om mindre skyltar för motorcyklar och mopeder. Ett enad MC-kår ger givetvis mer styrka åt synpunkterna. SMC hoppas att detta leder till mindre skyltar på MC och mopeder!

Nedan kan du läsa samtliga remissvar.
SMC
SVEMO (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet)
MHRF (Motorhistoriska Riksförbundet)
McRF (Moped- och motorcykelbranschens riksförbund)
SFRO (Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation)
Transportstyrelsens frågor om registreringsskyltar.

Tidigare artikel där SMC efterlyst mindre skylt för MC och moped.

Bokstäver och siffror syns lika tydligt på den mindre skylten som på den större.