Hastighetssänkningar i Dolomiterna

2020-07-29
Dolomiterna är ett paradis för motorcyklister som älskar kurviga vägar. Nu har myndigheterna beslutat att sänka hastigheterna i ett antal pass till 60 km/t. På de flesta vägarna rör det alla fordon men på några vägar är det bara motorcyklister som får sänkt hastighet. Orsaken till de sänkta hastigheterna är att man vill öka säkerheten och minska olyckorna. Det är ett försök som ska utvärderas.

Dolomiterna är ett underbart vackert och ett paradis för motorcyklister som älskar kurviga vägar. Maten är god och människorna vänliga. SMC Travel har under många år haft en fullbokad resa till området. Tyvärr har myndigheterna i området Trento beslutat att sänka hastigheten på ett antal vägar i passen till 60 km/t utom på 50-sträckor där 50 fortsätter att gälla. På de flesta vägarna gäller den nya 60-gränsen alla fordon men på två vägar är det bara motorcyklister som omfattas. 

Tidningen TrentoToday berättar att de nya hastighetsgränserna inte haft den effekt man önskat. 17 MC-olyckor skedde lördag-söndag. Polisen stoppade 42 motorcyklister men bötfällde endast sex för fortkörning. 

Vägar som berörs

Alla trafikanter: bergspassen Sella, Gardena, Pordoi och Rolle i Dolomiterna samt vägarna SP85 i Monte Bondone, SP25 i Garniga, SP3 i Monte Baldo och SS240 från Val di Ledro till Loppio.

Bara motorcyklister SS42 från Mendola till Passo del Tonale och SP31 över Manghen-passet från Telve till Molina.

SMC hoppas att motorcyklisterna i Italien kan övertyga myndigheter och beslutsfattare att en gemensam hastighetsgräns för alla fordon måste gälla. Att sänka enbart för motorcyklister kan öka risken för olyckor. 

 


Foton från SMC Travels resa Dolomiternas vackraste vägar