Framgång i handelstvist mellan USA och EU

2020-11-11
SMC, Europas MC-tillverkare och FEMA har under de senaste åren arbetat för att delar och tillbehör till amerikanska motorcyklar och mopeder ska slopas från EU-kommissionens lista över produkter som ska beläggas med strafftull på 25 procent. När listan nu publicerats har allt som rör MC och moped slopats. Det är en stor framgång för MC-branschen och motorcyklisterna i Europa!

FEMA har idag publicerat en artikel om handelskonflikten mellan USA och EU. USA har infört avgifter på en mängd olika europeiska produkter. Grunden till konflikten var konkurrenskampen mellan de två stora flygplanstillverkarna Airbus och Boeing. Nu är det Europas tur att göra samma sak. Idag har EU publicerat en lista över produkter som omfattas av extra tullavgifterna, med ett glädjande besked för motorcyklisterna. Allt som rör motorcyklar och mopeder har nu strukits från listan. 

Den 26 oktober gav WHO grönt ljus för EU att införa tullar på amerikanska produkter. EU har i ett pressmeddelande lämnat en lista på produkter som omfattas av en extra tullavgift på 25 %. Bland dessa produkter har det tidigare funnits reservdelar för motorcyklar och mopeder, 

Varför motorcyklisterna (och andra) ska påverkas av denna konflikt negativt är något som FEMA och SMC settmkritiskt på då vi motorcyklister inte har någonting att göra med en konflikt mellan två flygplanstillverkare. Både FEMA och SMC har uppvaktat EU och ansvarig kommissionär i denna fråga.

Idag har EU publicerat en lista över produkterna som omfattas av tullavgifterna. Motorcyklar, mopeder och dess reservdelar förekommer inte i den. Det är ett glädjande besked för alla som äger amerikanska motorcyklar.

Läs FEMAs artikel.

SMCs tidigare artiklar om handelskonflikten
SMC vädjar till EU-kommissionär Cecilia Malmström

Svar från Cecilia Malmström