Annonser

 

FIM:s nya standard för hjälmtester - rotationsvåld ingår

2017-11-01
FIM lanserar nu en ny teststandard, FIM Racing Homologation Program (FRHP), för hjälmar som används i samband med MC-sport. Hittills har FIM enbart utgått från befintliga internationella standarder för godkännande av hjälmar. Med den nya standarden kommer nya tester att genomföras utöver redan befintliga standarder. Den nya standarden kommer att vara obligatorisk för att få genomföra MC-tävlingar inom FIM på bana från 2019.

FIM, Federation Internationale de Motocycliste, är den globala organisationen för all MC-sport. SMC är medlemmar i FIM via Svemo. 

Ett av de nya kraven är att testa hur hjälmen reagerar på rotationsvåld. Testerna ska genomföras i laboratorium som godkänts av FIM. Testet av rotation är en relativt ny testmetod och speglar ett mycket vanligt scenario i MC-olyckor. Tyvärr har denna sorts tester aldrig inkluderats i internationella standarder.

FIM:s president Vito Ippolito, säger att FIM kräver en bättre standard för att öka sina förares säkerhet under tävlingar. FIM hoppas också att standarden på sikt ska bli ett krav i andra MC-tävlingar och för alla motorcyklister som kör på landsväg. 

- Vi ser fram emot denna nya teststandard och om den är så bra som vi tror hoppas vi att den även kommer omfatta tester för hjälmar som används av oss som kör på landsväg, säger Maria Nordkvist, SMC.

Länk till FIM:s pressmeddelande. 

Tester av rotationsvåld i hjälmar är en svensk innovation, skapad av företaget MIPS.  här MIPS-tekniken finns i 295 olika hjälmar, bland annat några MC-märken.