Bygdeväg - enfilig mötesväg

2016-07-19
Nyligen blev så kallade bygdevägar färdiga i Helsingborgstrakten i Skåne. Två separata körfält har gjorts om till ett enda i mitten på vägen. När motorfordon får möte ska de köra ut i vägrenarna. Vägrenarna ska i sin tur främst användas som gång- och cykelbanor.

Enfiliga bygdevägar finns på flera håll i landet. Nu har ett antal vägar runt Helsingborg målats om från tvåfiliga till enfiliga bygdevägar med vägren. Trafikverket gör detta för att öka trafiksäkerheten, men får stark kritik från många håll - även från trafikpolisen: 

– Mig veterligen har jag aldrig förut hört att Trafikverket sätter igång projekt där risken ökar för att olyckor ska hända. Kör man i mitten blir det som att köra på fel sida genom en kurva. Här finns det en uppenbar risk för trafikanterna, säger trafikpolisen Sören Johansson till HD.
Läs hela artikeln här.


Så här skriver Trafikverket på sin hemsida:
Syftet med Bygdevägar är att öka möjligheterna för cykling genom att ge cyklisterna en tydligare och bredare plats på vägen. Cyklister har lika stor rätt som bilister att vara på vägen. När du cyklar eller rider håller du dig precis som vanligt på höger sida av vägen, och när du går håller du dig förstås på vänster sida.
Du som kör bil eller annat motorfordon använder körbanan i mitten. När du får möte och i kurvor med dålig sikt saktar du ner och använder även vägrenen. Du måste självklart ta hänsyn till cyklister och gående på vägrenen – precis som innan den nya utformningen.

Här finns Trafikverkets film för hur man kör på en bygdeväg. Som ni ser framkommer även Trafikverkets syn på hastighet:

De vägar i Skåne som nu målats om till bygdevägar är:

  • Väg 1361 och 1362 Vallåkra-Gantofta
  • Väg 1362 Gantofta-Bårslöv
  • Väg 1376 Påarp
  • Väg 1387 Ödåkra-Allerum
  • Allerum Kyrkväg mellan Allerum och Hittarp