Årsmöte 31 oktober 2020

Årets årsmöte blir digitalt på grund av Corona-epidemin - det första i SMCs 57-åriga historia. Mötet börjar 31 oktober och avslutas 7 november vilket beror på att det är digitalt. Du behöver en digital uppkoppling och en e-post-adress för att kunna delta.

SMC beslutade vid styrelsemötet 16 juni att årsmötet 2020 körs digitalt genom en tjänst som heter VoteIT. Därmed blir också årets årsmöte blir helt textbaserat.

Det innebär samtidigt att årsmötet måste genomföras under en längre tid så att deltagarna har tid att gå in på de olika punkterna och komma med åsikter och synpunkter under en viss tidsram. Röstningen pågår också en längre tid i de frågor det ska tas beslut i och det går till och med att gå tillbaka så länge omröstningen pågår och ändra sin röst.

-Detta system känns habilt och välutvecklat. Vi befinner oss i 2020 nu och då kan vi begära av medlemmarna att de har en fungerande uppkoppling och en fungerande e-postadress. De ska också kunna gå in i förväg och skapa sig kunskap om förfarandet hur det går till att delta i årsmötet. Jag är mycket positiv till detta. Det kommer att gå alldeles utmärkt, säger Rolf Skoog i SMC:s riksstyrelse.

SMC:s beslut beror på den pågående Corona-epidemin. Från början var det meningen att årsmötet skulle hållas i Båstad i maj men dessa planer kullkastades. Årsmötet 2021 planeras att hållas i Båstad.  

VoteIT har använts av ett flertal organisationer, partier och företag sedan VoteIT grundades som en medlemsförening för tio år sedan. Det startades för att kunna ha digitala möten där demokratin kan upprätthållas.

-Det textbaserade mötet är det som är bäst. Det ger mer tid att tänka efter och dryfta frågor med dina kompisar och liknande. Det man går miste om är ju möjligheten att känna av stämningen i rummet på ett fysiskt möte men det tycker jag uppvägs av den utökade tiden, säger Teresia Ställborn på VoteIT.

Årsmötet hålls alltså från slutet på oktober och en vecka in i november. Kallelse kommer i nästa nummer av MC-Folket. Där kommer du också att bjudas in till årsmötet där du via en länk kan föranmäla dig till årsmötet. Länken kommer givetvis också att finnas här på hemsidan. Du har gott om tid att skaffa dig en e-postadress om du inte har någon i dagsläget.

-Tekniken är inget problem.  BMW-klubben har redan avverkat sitt digitala årsmöte och nu är man på gång även inom Harley-Davidson Club Sweden. Tänk på att det också innebär att du kanske slipper ta ledigt från jobbet för att vara med på ett fysiskt årsmöte. Det här är en helt annan möjlighet, säger Carl-Michael ”Bellman” Hellström i SMC:s stadgegrupp och kassör i H-DCS.

Verksamhetsberättelsen som fanns i MC-Folket 3/2020 

Hela årsmötesluntan kommer att finnas här på hemsidan innan årsmötet.

Valberedningens förslag till styrelsen


Rolf Skoog, 54 år, bosatt i Jävre söder om Piteå föreslås bli ordförande i SMC

Förslag nya ledamöter i styrelsen


Leif Rogö, 63 år, Jönköping 


Anurak Sawatdee, 47 år, Linköping


Olle Henriksson, 63 år, Stockholm