Annonser

 

MC och Utrustning

Bra att veta angående vilka krav som sporten ställer på din MC och din personliga utrustning!

 

Motorcykel

Egen motorcykel i gott mekaniskt skick med bra däck och bromsbelägg. Kontrollera att inget är löst och det inte är glapp i till exempel lager. Inga läckage får förekomma av av vätskor eller olja. Motorcykeln skall i stort sett motsvara Svensk Bilprovnings godkännande (förutom lyse, blinkers, kåpor m.m.) eller enligt Svemos reglemente. 

Du kan delta på SMC Sport steg 5 och 6 med din landsvägs MC.

På steg 5, har vi inget krav på trådlåsning eller annat för att du ska få deltaga. De krav och regler som gäller för träning/tävling tar vi upp under kursen.

Vi har inte heller något krav på vilken typ av motorcykel du kör på, bara att den är i gott skick enligt ovan och att den kan hänga med på banan. En liten customhoj kommer till exempel inte att fungera, men en 125cc sporthoj är perfekt!

För både steg 5 & 6, gäller att backspeglar, blinkers, pakethållare, reg-skylt och liknande tillbehör ska monteras av innan den obligatoriska besiktningen på morgonen. Fram- och baklyse demonteras eller tejpas så att inget lyser igenom. Gäller även inbyggda blinkers i kåpan.

Generellt ljudkrav gäller på max 95dB vid förbifart. Mätning kommer att ske och överstiger din MC 95 dB så får du inte köra. Det är ditt eget ansvar att du inte bullrar för mycket. Inga deltagaravgifter återbetalas på grund av buller eller tekniska problem med hojen.

Inför steg 6, bör bromsar, lock för diverse vätskor och oljeplugg najas (säkras). Fråga på licenskursen om du behöver få hjälp med detta på plats.

Personlig utrustning
Heltäckande skinnklädsel (delat skinnställ går bra men allväderställ är inte godkänt), ryggskydd, heltäckande hjälm (helst glasfiber/komposit), handskar med hårda skydd samt stövlar avsedda för motorcykelkörning är krav och ska besiktigas.

Ett tips är att köpa ett bröstskydd!