Ris från röjning blåste upp på vägen

2012-05-23

När Lisbeth Jansson från Högboda passerade rastplatsen vid Norsälven mellan Kil och Fagerås blåste smågranar från nyröjda vägrenar upp på vägen.
– Det är klart trafikfarligt. Varför tar de inte bort riset?, undrar hon

Från NWT artikel: http://nwt.se/lasarnas/jourhavande_reporter/article1103383.ece

"Henrik Håkansson, projektledare drift på Trafikverket i Karstad:

– Ja, det var förstås inte bra att ris blåste upp på vägen men vi har fått väldigt få rapporter om problem.

– I september 2011 fick vi en ny standard där slåtterbredden är tio meter i stället för sju som det var förut. Det gör att det har röjt ovanligt mycket sista tiden. När vi gjorde upphandlingen bedömde vi att riset kunde ligga kvar precis som det gör i skogen. På ett år försvinner det.

Driftsområde Karlstad har inga planer på att ompröva beslutet att låta riset ligga kvar.

– Men när andra driftsområdet i framtiden ska göra samma breddförändring som vi gjort nu kommer det att finns med i upphandlingen att riset ska fraktas bort. Anledningen är främst estetisk.

Synpunkten att riset drar vilt till vägkanterna har framförts. Hur ser du på det?

– Vi ser ingen ökning av vilt kring vägen nu. Det kan vara ett problem när man röjer vintertid när det inte finns mat i skogen för djuren."

 


 

Svensk lag, i form av Trafikförordningen, reglerar vad som gäller om det finns föremål på vägen. Oavsett om det ingår i upphandling med entreprenören, måste den som är ansvarig följa lagen. Trafikförordningen säger följande: Kap 2, 10 §

”Sådant som kan medföra fara eller olägenhet för trafiken får inte kastas eller lämnas på en väg.

Den som förorsakat att något som kan medföra fara eller olägenhet för trafiken finns på vägen skall omedelbart avlägsna detta. Om det inte går skall han eller hon uppmärksamma andra på förhållandet genom utmärkning eller dylikt tills han eller hon låtit undanröja faran eller olägenheten.” 

ser du något liknande så gör en anmälan här

 

 
klicka här
 
Klicka Här