Ang. elskenan på Getingevägen i Lund

2021-07-19

Elskenan på Getingevägen i Lund är lika hal som en isväg. SMC har fått ta del av mätvärden från Roadfriction som mätte friktionen på sträckan. Vi kräver åtgärder av skyltningen och friktionen måste ökas om tekniken ska kunna användas på våra vägar.

Efter vårt inlägg om elskenan på Facebook så bestämde sig företaget Roadfriction för att testa friktionen på sträckan. Deras resultat visar att elskenan är lika hal som en isväg på sina ställen. Detta resultat delades med SMC som genast skickade dessa vidare, ihop med åtgärder vi önskar se, till EVolution Road, Lunds kommun samt Trafikverket.

SMC kräver att en skylt som varnar för halka sätts upp snarast möjligt och att positionen på denna och befintlig skylt ses över så att förare hinner uppfatta dessa. Vi har också bett EVolution Road se över möjligheterna att öka friktionen på skenan.

Åtgärderna kan ta tid, så tills dess rekommenderar vi alla motorcyklister att välja vänster körfält när ni färdas på Getingevägen in mot Lunds centrum, precis som skyltningen säger. Undvik att korsa eller köra på elskenan i största möjliga mån.

Varningsskylt med texten "Motorcyklister - välj vänster körbana" Foto: Roadfriction
Foto: Roadfriction