Gruskurs nivå 1 och 2

I år har vi en 2-dagars kurs med både Nivå 1 och Nivå 2.Datum: 27-28 maj 2023
Samling 9:30.
Plats: Boden Södra

Anmälan inte öppen än.

Grundkurs Grus 2 dagar - Nivå 1 och Nivå 2

Gruskursen är ett samarbete mellan FMCK Boden och SMC Norrbotten.

Välkommen till en tvådagars gruskurs med Nivå 1 på lördagen och Nivå 2 på söndagen. Du blir anmäld till båda dagarna vid kursanmälan.

Gruskurs Nivå 1 (lördagen) är både för dig som aldrig satt dina hjul på grus förr och för dig som har testat grus tidigare och vill ta ett steg vidare.
Gruskurs Nivå 2 (söndagen) är för dig som tidigare gått SMCs gruskurs Nivå 1 och vill ta ett steg vidare.

På Nivå 1 går vi igenom grundläggande övningar som körställning, gasa och bromsa. Kan med fördel köras med vilken hojtyp som helst. Lätta men väldigt roliga övningar för att man ska våga börja använda sin motorcykel på grusväg. Mer information hittar du på denna LÄNK

På Nivå 2, som bygger vidare på Nivå 1 så lär vi oss att få motorcykeln att ändra riktning med hjälp av styret och/eller bakbromsen och kroppen. Nivå 2 är till för dig som vill utforska våra fantastiska grusvägar som finns runt om i landet.

För att få ut så mycket som möjligt av nivå 2 bör motorcykeln ha lite grövre däck avsedda för grus, och det kan vara en fördel att kunna stänga av ABS:en för vissa typer av övningar.

Se till att läsa igenom handboken till din MC så du vet hur du ändrar inställning av tex ABS, antispinn olika körprogram etc.

Övningarna båda dagarna är för underlag lösare än asfalt och vi tar upp vad som skiljer i körsätt mellan de olika underlagen.

Lördag: 09.30 - 16.00, avbrott för att äta lunch 12.00-13.00.
Söndag: 09.30 - 16.00, avbrott för att äta lunch 12.00-13.00.

Vi kommer under eftermiddagen att åka ut på några vanliga grusvägar och diskutera lite kring vad man bör tänka på när man kör på dessa.

Vi kommer i huvudsak hålla till på Skjutfältet Boden Södra. Följ skyltar och hänvisningar på plats från oss som jobbar på kursen så du vet vart du ska ta vägen när du anländer till kursen.

Det ingår en lättare lunch mitt på dagen så meddela om du är allergisk/vegetarian. Ta med eget kaffe/fika/mellanmål så du klarar förmiddag och eftermiddag. Ta även med vatten att dricka så det räcker hela dagen.

Observera att du behöver vara medlem i SMC för att få gå kursen.
För att köra SMCs trafikkurser ska man ha körkort för MC. Ta med körkortet!
Din MC måste vara minst trafikförsäkrad och klara fordonsbesiktningen.
Det är din egen fordonsförsäkring som gäller för att köra på SMCs kurser.

Betalning sker med swish på plats. FMCK-medlem betalar ingen avgift på denna kurs. OBS! Maxantalet för kursen är 25 personer.

Vad behöver jag veta

  • För att köra SMCs trafikkurser ska man ha körkort för MC. Ta med körkortet!
  • Din MC måste vara minst trafikförsäkrad och klara fordonsbesiktningen.
  • Det är din egen fordonsförsäkring som gäller för att köra på SMCs kurser. Läs mer i vår guide Försäkring vid SMCs fortbildningar.

Övningskörning på kurs

Grundkurserna Avrostning och Knix på gokartbanor är fortbildning, men det är också tillåtet att öva för den som övningskör. Du måste givetvis ha med din handledare (med handledartillstånd) som ansvarar för dig under övningarna. Läs mer i Övningskörningsavtalet som du kan skriva ut och ta med dig till utbildningen.

 Ta med till kursen:

  • Körkortstillstånd.
  • Handledare. 
  • Handledartillstånd.