Gruskurser

Våra gruskurser vänder sig till alla motorcyklister, oavsett om du tycker grus är det roligaste som finns eller det värsta du kan råka ut för. Hos oss finns en kurs för alla!

OBS! Föranmälan är OBLIGATORISK för samtliga kurser 2021 på grund av Coronarestriktionerna. Ingen publik eller besökare får vistas på övningsområdet under kursen

Nivå 1L

(Ingen Nivå 1L år 2021)
Vänder du när du ser en grusväg? Då är detta kursen för dig! Denna gruskurs har samma kursupplägg som Nivå 1. Skillnaden är att den riktar sig framförallt till dig som har en mer landsvägsbetonad hoj med landsvägsdäck.

(Anmälan inte möjlig) 

Nivå 1 

(År 2021 kör vi kombinerad 2-dagars kurs med Nivå 1 och Nivå 2 samma helg)
Denna gruskurs är både för dig som aldrig satt dina hjul på grus förr och för dig som har testat grus tidigare och vill ta ett steg vidare.
Anmälan och info... 


Nivå 2 

(År 2021 kör vi kombinerad 2-dagars kurs med Nivå 1 och Nivå 2 samma helg)
Gruskurs nivå 2 är en direkt fortsättning på SMCs gruskurs Nivå 1 och för dig som tycker att asfalt bara är i vägen. För att kunna ta till sig övningarna ska man ha gått nivå 1, som vi kör dagen innan. (Har du gått nivå 1 tidigare kan du gå endast dag 2).
Anmälan och info... 

Nivå 3

(Mer information kommer senare om Nivå 3 för år 2021)
Gruskurs nivå 3 kombinerar de två första nivåerna och adderar olika tekniker för att ta sig över hinder, passera diken, köra i backar - ex vända i backe, både uppför och nedför. Köra på skrå. Nivå 3 är avsedd för dig som förutom grusväg även vill ta dig ännu längre ut och resa/utforska vägar och stigar där olika hinder kan förekomma.

Anmälan och info inte öppen än.

 

Vanliga frågor om gruskurserna

Här finns de vanliga frågorna vi får inför våra gruskurser...

 

Vad behöver jag veta

  • För att köra SMCs trafikkurser ska man ha körkort för MC. Ta med körkortet!
  • Din MC måste vara minst trafikförsäkrad och klara fordonsbesiktningen.
  • Det är din egen fordonsförsäkring som gäller för att köra på SMCs kurser. Läs mer i vår guide Försäkring vid SMCs fortbildningar.

Covid 19 och våra kurser 

Stanna hemma! 
Vid minsta symptom stanna hemma. Även om det är mycket lindriga symptom. 

Skyltar och instruktioner! 
Följ skyltar och hänvisningar från oss som jobbar på kursen så du vet vart du ska ta vägen när du anländer till kursen.  

Håll ihop! Håll avstånd! 
Din grupp får ett område tilldelat. Stanna på din grupps område och träffa bara din egen grupp under hela kursdagen. 
Håll avstånd till varandra i gruppen! 

Tvätta och sprita händerna! 
Se till att tvätta och sprita dina händer ordentligt och ofta. 

Toalettkö! 
Följ anvisningar för var toalettkön ska gå och varifrån den fylls på. Håll avstånd i kön! Sprita händerna före du går in, och efter du har varit på toa. Handsprit finns utanför toalettdörren. 

Covid-19 resurs! 
Vi har en Covid-19 ansvarig på plats som påminner oss så vi håller avstånd och ser till att vi kommer ihåg att hålla ihop med vår grupp. Respektera detta! Covid-19 resursen ser också till att bara vi som tillhör kursen befinner oss på området. 


Övningskörning på kurs

Grundkurserna Avrostning och Knix på gokartbanor är fortbildning, men det är också tillåtet att öva för den som övningskör. Du måste givetvis ha med din handledare (med handledartillstånd) som ansvarar för dig under övningarna. Läs mer i Övningskörningsavtalet som du kan skriva ut och ta med dig till utbildningen.

 Ta med till kursen:

  • Körkortstillstånd.
  • Handledare. 
  • Handledartillstånd.