Hej Alla Norrbottningar

2022-07-20

Här kommer äntligen den senaste lite längre versionen av Norrbottens "spalten" från MC-folket!

Pacman är nu vid tangentbordet igen då Patrik Silverplats är på långresa i Europa, så högaktuella rese-tips finns nu hos SMC Norrbotten.

Patrik berättade att det var en riktigt fin resa med mycket körning och många sevärdheter. Patrik återkommer längre fram. Nu börjar MC-turismen komma igång, jag ser många utländska och svenska hojar som är ute på äventyr.

Hoppas att även de turistande gjort bra ”research” om vägar och sevärdheter här uppe. Funderar själv på Lofoten och väg 17 söderut från Fauske ner mot Brönnöjsund och sen in mot Norrbotten via Hattfjelldal.

 

Norsk färjetrafik

Ni vet väl om att ni ska gå in på en norsk sida och anmäla er motorcykel för färjor, annars blir det bilavgift, ferrypay.no, är adressen.

 

Träffar

Midnattsolsträffen 1–3 juli i Gällivare är verkligen värd ett besök. Så hemvägen låter Ni då gå Kiruna-Riksgränsen-Narvik och sedan E6, an söderut. Riktigt fin resa.

 

Majrundan

Majrundemärkena, i Ukrainas färger sålde slut och inkomsterna på hela 8.750 kr har nu via Röda Korset nu skänkts till Ukraina.

 

Nationaldagen

SMC och Nationaldagen genomfördes den 6 juni, under Donald Erikssons ledning av kortegen från Älvsbyn till Storforsen. Där sjöng alla församlade nationalsången kl. 13.00. Stort Tack till Donald med fru.

 

SMC kurser i Norrbotten

Alla kan genomföra en SMC kurs. Välkomna att anmäla Er.

Vi har hittills nu hunnit med att genomföra ganska många kurser. Jag har bara fått bra respons från våra deltagare. Vi datoriseras allt mer och detta för att underlätta all administration och få mer tid i sadeln på våra hojar under kurserna.

 

Hjälp SMC Norrbotten

Vi söker fler som vill vara med som SMC Resurs och hjälpa oss med att genomföra kurserna. Vill Ni vara med och hjälpa till? Kontakta styrelsen via hemsidan eller ring.

Är ni sugen på att köra en kurs på grus eller asfalt gå in och kika på vår Hemsida, där hittar ni information om kurserna och anmälan.

 

SMC kurser

Utbildningsprogrammet med våra kurser både på asfalt och grus går vidare för fullt.

Knixkursen passar dig som gärna kör kurviga mc-vägar. Den vänder sig till både nya och erfarna motorcyklister och alla typer av motorcyklar. Du får ökade säkerhetsmarginaler och det blir mycket roligare att köra motorcykel. Typiska övningar vi genomför är hur man sitter rätt, hur man svänger, hur man bromsar och hur man använder blicken på ett bra sätt.

 

Vi har gruskurser för alla

Gruskurserna är nu över för denna säsong när Ni läser mina rader, men det kommer mer 2023.

Hör av er till oss om ni vill ha mer information om allt vi gör både på asfalt och grus.

Här ser Ni resterande av årets kurskalender när jag skriver till Er. Checka alltid med hemsidan då en smal sektor är att vi ibland har för få resurser, då går det inte att ha en kurs. Vi gör allt detta på vår fritid och det är inte alltid så lätt.

 

     

9 juli

Knix Vuollerim

Vuollerim Karting ring

6 augusti

Tjejknix 

Pite-Långnäs. *inställt*

13 augusti

Knix 3 

Pite-Långnäs. *inställt*

 

Säkerheten framför allt

Har Ni nu ordning på Er älskade mc och dessutom genomfört någon av våra SMC kurser, då kan Ni känna er trygga på Er semester och resor ute i trafiken, då är Ni beredda att agera rätt om något händer.

Ni vet ju varför alla piloter nöd-tränar i flygsimulatorn först…… för att rätt hantera besvärliga situationer och dessutom överleva.

 

Lösgrus på vägen?

Kontakta Trafikverket om brister på statliga vägar

Telefon: Kolla vägnummer först. Ring 0771–921 921 och beskriv problemet. E-post: Om du inte kan ringa eller telefonkön är lång - använd Trafikverkets formulär för att anmäla brister. Du kan också skicka e-post till trafikverket@trafikverket.se 

 

Styrelsen jobbar vidare

SMC Norrbotten ordförande Agnetha Eriksson och styrelsen börjat planering av hösten med vår egen avslutning den 1-2 oktober. Vi samlar styrelse, instruktörer och samt SMC resurser som hjälpt till för att lämna erfarenheter från säsongen och planera för ett nytt spännande år 2023.

Vår kassör Erik Lundström sköter med stor noggrannhet vår ekonomi. Erik har nu meddelat sin avgång till årsmötet 2023. Vi söker förslag på ny kassör, har Ni förslag, vänd er till valberedningen Ola Arvidsson.

 

Pacmans runor

Min Traja som helt plötsligt vägrade starta på 30 april är nu lagad hos Piteå MC. Glad är jag. Tommy på verkstaden hittade efter mycket sökande en liten trasig kabel till startkretsen, där tråden var av men höljet helt. Så skönt med kunnig verkstad. Kostade en slant men det var det värt. Fler kompisar har haft startproblem, men efter att stödet fällts in så gick det bättre, då krånglade oljetryckskontakten, men efter byte till ny så slocknade en ilsket lysande röd oljekanna. Ohh så skönt det kan vara.

 

Badhusparken Piteå

Nu börjar Torsdagsträffarna i Piteå badhuspark vid 18 tiden, med alla dessa fina veteranfordon. Passa på och gör ett besök i Piteås nyrenoverade park.

 

Service

Har hållit på med service på mina Ducati, fantastiskt trevligt att vara i garaget och sen känna tillfredställelse ute på vägarna när det spinner fint från motorn. Ducati 999 visade sig läcka från packboxarna så det blev retur till garaget. Gäller att se upp så inte stötdämparoljan lägger sig på bromsbeläggen och skivorna för då bromsar det dåligt och beläggen förstörs. Kolla sånt och en del annat före långresan, viktigt att allt går bra. Desto trevligare resa.

 

Avrostning

Körde SMC avrostningen med hustruns Canam. Det var faktiskt lite nytt med tre hjul, särskilt med inbromsningen. Canam har antisladdsystem, som när man maxbromsade såg till att fordonet höll rak kurs till stopp. Vid maxbroms så slingrar den sig lite, men det är bara att hålla i till stopp. Det var riktigt bra bromsar, bättre än min förväntning med kort stoppsträcka. Vår SMC Ordförande Rolf Skoog tog sig en tur på banan och såg nöjd ut.

 

Besiktning

Decra Luleå vid Gammelstadsvägen har öppnat för mc besiktning igen. Trevliga och kunniga grabbar, besiktade min Trophy i mitten av juni.

 

SMC och El-MC

Nu inväntar vi möjlighet att få ha ett event där vi visar upp nya el-motorcyklar. Oklart just nu om Norrbotten kan få låna upp SMC hojarna. Men det ska bli intressant att provköra.

 

Nu tillönskar jag Er en riktigt fin, varsam och trevlig sommar med Era älskade motorcyklar.

Sätt nu SMC Loggan på hojen och var riktigt Coola.

Stort Tack till alla, Ni är fina ambassadörer för SMC.

 

Värva nu ”minst en kompis” till SMC i sommar, vi vill bara bli fler SMC,are.

 

SMC världen är Coolast.

Anders Jonsson / Pacman

Sekreterare SMC Norrbotten