Ny styrelse och nya aktiviteter! Del 1.

2019-03-17
Häng med oss in i hojsäsongen 2019!

SMC Västerbotten har en mängd kurser och aktiviteter planerade inför sommaren.Vad sägs till exempel som Knix Kurs på Alvik Ring (Umeå GoKart bana), Gruskurs steg 1 och steg 2 i olika omgångar, eller en Touringtur runt Vilhelmina?

Med dessa aktiviteter så tänkte vi i styrelsen att de vore en god idé att presentera oss som arrangerar, instruerar och håller i dessa aktiviteter. 

Årsmötet den 16 mars gav en ny styrelse för distrikt Västerbotten, så därför kommer vi nu inför sommaren att presentera styrelsen i en följetong här på hemsidan.

Låt oss börja med att presentera vår nya ordförande. Jonas "Syster Tysk" Sjöström som gick med i SMC första gången redan 1992. 

 

”Jag hade köpt min första motorcykel, och tog strax därefter MC kortet. MC’n var en -81 Honda CB650 Custom. Den uppgraderades så småning om till en CB750 Custom.

Efter ett uppehåll på några år, då jag bodde i Australien och sedemera i Japan, så kom jag hem till Sverige och köpte mig en VFR 800 Vtec 2005 års modell. Med den hojen blev det lite Sverigetouring och sedemera träffade jag min fru.

Vi är nu framme i 2007 och jag bytte då in Hondan till en BMW HP2 Sport, och var först i Sverige att beställa en sådan.

Jag gick då med i BMW Klubben och fick en fråga om jag ville bli instruktör i trafiksäkerhet på bana. Detta baserat på att jag hade en av BMW’s sportigaste hojar då.Jag tyckte att det lät intressant, och fick gå som aspirant på en av SMC Riks Instruktörsdagar på Mittsverigebanan utanför Härnösand. Efter det var det kört!

Roligare kunde man inte ha i min värld, och jag följde min mentor Per Gjers runt om i Sverige, men vi höll även kurser på Lycksele Gokartbana, på Fällfors och på Mittsverigebanan.

Den 8 Juli 2010 examinerades jag som färdig Avancerad instruktör.Jag hade då hunnit med att krasha min HP2 Sport som blev inlöst och ombyggd av Stellan Egeland till hans HP2 Slugger. Istället hade jag en BMW S1000RR, och med den körde jag runt 18-20 kursdagar varje år på storbanor runt om i Sverige.

Jag blev även invald i SMC Västerbottens styrelse och där som MCT. Efter några år lämnade jag styrelsearbetet på grund av jobb och bristande tid, men körde fortfarande kursverksamhet för SMC Riks, och då med en 2011 KTM RC8R..

2018 återkom jag till SMC Västerbottens styrelse som vice sekreterare och kände att jag drevs av ny motivation och idéer. Då var jag inne på min andra S1000RR, en 2016 års modell som var fullkittad med banprylar. Den körde jag 300 mil på bana med innan den såldes 2018.

Idag har jag kvar min Honda VTR 1300 -03 som jag köpte för att köra i trafik med för några år sedan, men siktet är inställt på en ny hoj för bana!"


Men var kommer namnet ”SysterTysk” ifrån?

”Ja, det har jag inte riktigt valt själv, utan myntades av Per Gjers 2008. Vi var då två aspiranter som följde med Per på kurser. Vi hette båda Jonas, vi arbetade båda inom sjukvården och våra respektive hetter båda Maria. Så för att skilja på oss kallade han den andra Jonas för Italienaren, eftersom han körde Ducati, och mig för Tysken, eftersom jag körde BMW.

Något år senare så var jag sjukvårdare på kurser på mittsverige banan, och då kallades jag ofta för ”Syster” och det föll ihop med ”Tysk” och ”SysterTysk blev till. Idag är det så inarbetat att jag använder namnet i andra sammanhang, liksom bra att kunna ha ett alias ibland.”


Hur ser du på framtiden för dig och SMC Västerbotten?

 
”Mitt närmsta focus är på sommaren. Vi har nu mycket på agendan och flera nya och jätteroliga samarbeten.

Bland annat så kommer vi köra en knix Kurs på Alvik Ring, som ingen har fått göra tidigare.

Jag har även med mig ett fantastiskt gäng i styrelsen, och jag ser stora ting hända för SMC Västerbotten.

Min tanke är att det är kul att köra hoj, och hojfolket tycker om att ha skoj. Så om vi i styrelsen arrangerar och gör saker som vi tycker är kul, så kommer det locka andra som vill ha kul.Förhoppningsvis föder skoj mer skoj, och attraherar fler som vill ha skoj och kan tänka sig att bli instruktörer, gå med i styrelsen, anordna guidade turer eller liknande.

Jag hoppas att vårat driv och våran glädje ska smitta av sig helt enkelt. 

SMC Västerbotten ska vara till största möjliga nytta för medlemmarna och tro mig, vi har en driven styrelse i år! Nu ska vi försöka väcka våra medlemmar!”