AK Avancerade Kurser på Storbana

För att göra det lite enklare för dig som deltagare så finns det ett samlingsnamn på SMC:s kurser på storbana. Avancerad Kurs (AK) i det här fallet betyder inte att kursen är svårare eller krånglig utan det är bara ett namn för att göra skillnad på Grundkurser och kurser på storbana.

Kostnad
Kostnaden för SMC:s centrala Sporthojskurser och Broms- & kurskurser är 1200 - 1800 kronor beroende på dag och bana för SMC medlem. Är du inte medlem måste du lösa ett medlemskap i SMC till en kostnad av 375 kronor. Priserna för de kurser som anordnas av SMC:s distrikt varierar.
Den dag du går kursen har vi kravet på att du är medlem i SMC. 

Vad är det för skillnad på kurserna?
SHK och BKK är i stort samma kurs. Det som skiljer är att på en sporthojskurs riktar vi utbildningen till sporthojsförare och de faror som är typiska för den hojtypen. På en Broms-och kurvtagningskurs vänder vi oss till samtliga motorcyklister och alla är välkomna att förkovra sig i kunskapen att köra hoj.

 

Behövs det förkunskaper?

Självklart behövs förkunskap, du ska klara av att själv köra din mc. Ibland får vi höra att man är för "dålig" på att köra så kurserna får vänta. Det är så att kursen vänder sig DIG som känner dig lite osäker när du kommer in i en kurva och får känslan av olust för kurvtagningen. kursen vänder sig till dig som vill njuta av mc-åkningen och samla intryck av omvärlden och inte bara ha fullt upp med att koncentrera dig på vägen framför framhjulet.

Bokning av plats på Avancerade Kurserna sker alltid via SMC:s centrala bokningssida https://www2.svmc.se/school.  Där får du all information om betalningsrutiner osv

För att få gå på någon av dessa kurser måste du
•    ha körkort med A-behörighet.
•    En registrerad och trafikförsäkrad motorcykel fri från mekaniska defekter.
•    Godkänd säkerhetsutrustning inklusive ryggskydd.

Förberedelser
Kontrollera att din motorcykel och mc-utrustning är i bra skick innan kursen. Det kommer inte att finnas någon tid över att meka eller laga hojstället. Se över:


•    Kedja & drev. (Smörj och spänn vid behov)
•    Packboxar i framgaffeln. (Inget läckage)
•    Laddat batteri.
•    Bromsvätska och bromsbelägg.
•    Däck (> 1 mm mönsterdjup och rätt däckstryck)
•    Styr- och hjullager.