Medlemstouring 2019

29-30 juni var det dags.15 personer  samlades på Circel K i Ryd på lördagsmorgonen föra att styra framhjulen emot Nora.

Första vicka rumpan stoppet blev vid Trehörningsmasugn i Mariedamm där vi intog den medhavda kaffetåren.

Sen fortsatte vi vår tur. Jag hade varit och rekat några dagar innan och hittat små kurviga vägar. Det var Vek- och Kinkhyttan, Ja , jag tror självaste Hjamar i Viby vinkade när vi for förbi. Tillslut kom vi upp till Tant Grön i Vintrosa, ett trädgårscafe som har det där lilla extra. Här intog vi dagens lunch.

Mätta och pigga på att komma upp till Pershyttan satte vi upp i sadlarna igen . Just då blev det lite kommunikations knas mellan gpserna. Jag svängde fel  i en rondell. Men det kändes ändå som vi skulle komma ut på den vägen som jag hade tänkt så jag fortsatte. Efter några km på fin asfalt byttes den till och bli lika fina grusväg.. Hoppsan så tokigt det kan bli. Vi hade en tid i Pershyttan att passa så vi hade inte tid att vända. Vi fortsatte i lugnt tempo och efter några km så kom vi ut på asfaltsvägen igen. Phu! Inga arga miner från medlemmarna, vilken tur.

 Vi kom fram till Pershyttan och där väntade vår guide på oss. Han berättade om hur arbetet hade gått till att framställa  järn. Hyttan är fr. 1300 talet  Vi fick en informationsrik rundvandring i denna vackra miljö men man kunde förstå att arbetet i gruvan hade varit tungt. Här finns också ett av landets största fungerande vattenhjul som drev en 200 m lång stånggång.

Vidare mot Nora ,4 stugor väntade på oss. Övriga camping gäster höll nog andan när vi dundrade in på campingen. Efter att ha lastat av packningen så drog några av oss in till Nora för att äta glass. Nora glassen tillverkas färsk varje dag och det finns bara 3 olika smaker att välja på varje dag. Vi tog alla tre såklart! När vi kom tillbaks samlades vi alla vid ett långbord och käkade kvällsmat ihop. Många skratt och rövarhistorier blev det denna ljumna sommarkväll innan all kröp in i sina stugor.

På söndagen radade vi upp oss i det långa ledet igen, hojarna mullrade och vi drog många blickar till oss innan vi kom iväg. Jag lovat ett udda stopp på vägen hem men det var inte så långt ifrån campingen så det fick bli en omväg dit.

Målet var Nostalgibyn i Hosta. Här finns det grejer!! Bosse som han heter som har Nostalgibyn har samlat på sig div, saker från förr från den minsta pillerask i metall till udda fordon. Det blev ett mycket omtyckt stopp och jag hörde från flera -Såg du det där ? Eller en sån cykel hade jag när jag var liten. Här stannade vi i nästan 2 timmar så alla hann med att kika och ta en fika/lunch.

Sen var det dags att fortsätta hemåt. Kurviga vägar finns det flera stycken och till Hjortkvarn körde vi bla. via Julita där årets medlemstouring avslutades med mera glass.

Jag vill tacka alla som var med i år. Solen sken och humöret var på topp. Jag lägger mycket tid på att det ska bli en så bra tur som det bara kan bli och blir så glad efter alla kramar och feedback jag får från er det betyder ju att jag har gjort ett bra jobb. Jag har redan börjat fila på nästa års tur jag hoppas att ni följer med då. Tack också till Henrik Karlsson och Krister Nilsson som hjälper mig att hålla ordning i ledet. 

Fiffi Lago Vice Ordförande SMC Östergötland.

 

(Text och Foto Fiffi Lago)

 

Hyttan

Formar

Färdigt