Dacketuren 2011

. . . . . en upplevelse utöver det vanliga

 

Man kan endast beklaga att inte fler SMC-medlemmar fångade möjligheten att vara med om den här upplevelsen. Kombinationen av suveräna Småländska småvägar och historien om upprorsmannen Nils Dacke blev ett uppskattat sommarminne för oss som deltog.

Det är naturligtvis ingen nyhet att flera av SMC’s klubbar arrangerar turer som inkluderar mera än själva hojåkandet. I Östergötland har vi hittat vår lite annorlunda nisch. I samarbete med Historic MC Touring introducerade vi förra året en tur som kallades ”I spåren av Linköpings blodbad”. I år har vi tagit ytterligare ett steg med hjälp av Ted Ytterström från Historic MC. Vi ägnade tre intressanta dagar åt att följa spåren efter den Småländske bonde som skapade stor oro för Gustav Wasa under mitten av 1500-talet, bonden och frihetskämpen Nils Dacke.

Begreppet ”Dacke” är väl etablerat i de trakter som på 1500-talet var så kallade häraden i det forna Småland; Njudung, Handbörd, Värend och Möre. ”Dackestupet” är till exempel en skidbacke i Småland. ”Dackeskolan” finns i både Mjölby och Tingsryd. För oss hojåkare är möjligen speedwaylaget Dackarna mest känt.
15 hojar deltog i den här aktiviteten. Ett antal som var tämligen perfekt när man skall besöka intressanta platser och lyssna på professionella skildringar av de dramatiska händelser som hade stor betydelse för den Svenska historien. Från Östergötland är det en relativt lång hojtur innan man kommer till Dackelandet i södra Småland och Blekinge. För att slippa att åka fram och tillbaka i till alla betydelsefulla platser valde vi att avstå från den kronologiska händelseutvecklingen i Dackehistorien.
Det här var ändå inget problem. Ganska snart lärde vi oss att flytta våra tankar fram och tillbaka mellan de dramatiska åren i mitten av 1500-talert. För att komma fram till de autentiska platserna kan man naturligen inte enbart välja små fina asfaltsvägar. Även om man har en utpräglad landsvägshoj så gick det faktiskt riktigt bra att åka grusväg runt förfäders mödosamt uppbyggda stengärdsgårdar.

 

Vår gemensamma slutsats blev att Dackefejden har oförtjänt rykte som ett uppror mot Gustav Wasa. Bönderna tröttnade helt enkelt på korrumperade och giriga fogdar som för egen vinning fuskade med utdebitering av skatter. Trots en massa blodiga handlingar så förtjänar nog ändå Nils Dacke att kallas för frihetskämpe. SMC Östergötland tackar Ted Ytterström (Historic MC) för en professionellt genomförd tur. Vi hoppas att den här turen återkommer så att flera kamrater får möjlighet att delta.

 

Flera bilder och en filmsnutt finns på hemsidan; SMC Östergötland

 

http://www.svmc.se/templates/Page.aspx?id=9477

 

PS: Fåglar kvittrar om att nästa års tur kan komma bli i Uppland/Södermanland ;-)
DS

Håkan Fredriksson