SMC:s gruskurser är för dig som vill förbättra din körteknik på grus. Istället för att bli skräckslagen när du kommer in på en grusväg kommer du att upptäcka att det kan vara lika kul som på asfalt. Att köra på grus är inte som att köra på asfalt. Kursen innehåller samma moment som grundkurs men underlaget är löst: bromsteknik, kurvtagning, spårval och fordonskontroll. Kursen vänder sig till dig som känner osäkerhet inför körning på grus. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren på asfalt så har alla glädje av en gruskurs.

1L. Grundkurs

 

Vänder du när du ser en grusväg? Då är detta kursen för dig!

1 L Gruskurs  riktar sig framförallt till dig som har en mer landsvägsbetonad hoj med landsvägsdäck.

Vi lär dig körteknik som kan hjälpa dig att hantera din hoj på löst underlag oavsett hojtyp -custom, sport el. Touringhoj .

Kursen innehåller : Körställning, blick , gaskontroll. Våga gasa bromsa och svänga på grus. 

Vi kommer under eftermiddagen att fara ut på några vanliga grusvägar och diskutera lite kring vad man bör tänka på när man kör på dessa.

 


 

Nivå 1

Nivå 1 

Denna gruskurs är både för dig som aldrig satt dina hjul på grus förr och för dig som har testat grus tidigare och vill ta ett steg vidare.

Du bör ha en motorcykel som är lämplig att köra på grus med, framförallt med lite grövre däck.

För att få ut så mycket som möjligt av kursen bör motorcykeln kunna låsa bakhjulet med bakbromsen

samt kunna stänga av antispinn om den är utrustad med detta.

Kursinnehåll:

  • Körställning sittande och stående
  • Blick
  • Gaskontroll
  • Använda gas och broms för att svänga på grus.
  • Kurvtagning
  • Trafiksäkerhet 

 

Nivå 2

Nivå 2 

Är  fortsättning och påbyggnad på nivå 1.

 

 

 

Nivå 3

Nivå 3 ( För dom som gått Nivå 1 och Nivå 2 ) 

Kombinerar de två första stegen och adderar olika tekniker för att ta sig över hinder, köra i backar och köra på lösare underlag såsom sand och lösgrus.

Nivå 3 är avsedd för dig som förutom grusväg även vill ta dig ännu längre ut och resa/utforska vägar och stigar där olika hinder kan förekomma.Varför gruskurs? 

I Sverige har vi ca 10 000 mil med grusvägar och trenden sedan flera år är att nyförsäljningen av motorcyklar mer och mer fokuseras på offroad- och adventuresegmenten som är väl lämpade för att köras på grus.

Med ökad försäljning av motorcyklar avsedda för lösa underlag så ökar också efterfrågan på att lära sig att behärska andra underlag än asfalt, för att möta den efterfrågan så har SMC satt ihop en serie kurser för grus.

Observera att SMC:s gruskurser inte är endurokurser, alla övningarna är till för dig som vil fördjupa dig i grus- och offroadkörning med din vanliga landsvägsmotorcykel. Övningarna körs i första hand på grusplan och/eller grusvägar.

På alla SMC:s kurser krävs det en landsvägsregistrerad, besiktad, försäkrad och skattad motorcykel. Det är din vanliga mc-försäkring som gäller så kolla gärna med ditt försäkringsbolag att försäkringen är aktiv.